'Vonnis wakkert conflict aan in Zwolse moskee'

Shah Noorani Siddiqui mag het bestuur ontslaan van een Zwolse moskee, die weigert deze Pakistaanse fundamentalist als absolute leider te erkennen....

Van onze verslaggever

Henk Müller

AMSTERDAM

Het hof heeft het bestuur gelast de moskee onmiddellijk over te dragen aan de World Islamic Mission (WIM), waarvan Noorani aan het hoofd staat. Het bestuur is niet van plan dat vrijwillig te doen. Alleen met politiebegeleiding zullen Noorani's aanhangers de moskee in kunnen, aldus het bestuur. De Zwolse moslims weigeren te gehoorzamen aan een geestelijk leider die oproept tot geweld tegen ongelovigen.

Imam M. Goelab en zijn gezin zijn schriftelijk en telefonisch bedreigd. Volgens zijn advocaat heeft de politie tot twee keer toe geweigerd de imam aangifte van bedreiging te laten doen. 'Dat is bizar. Bedreiging met openlijke geweldpleging is op zichzelf een strafbaar feit. Aangifte laten doen, is dan verplicht. Ik snap niet waarom de Zwolse politie dat weigert', aldus mr. J. Sijmons.

Dinsdag aan het eind van de middag is Goelab opnieuw naar de Zwolse politie gegaan om aangifte doen. Ditmaal was de politie wel bereid die op te nemen.

Minister Van Boxtel (grotesteden- en integratiebeleid) sprak dinsdag in de Tweede Kamer zijn verontrusting uit over de ontwikkelingen in de Surinaamse moslimgemeenschap.

Niet bekend

'In Zwolle zit men op het vinkentouw. Justitie en politie houden de vinger aan de pols en zullen in voorkomende gevallen vanzelfspreken adequaat regageren. Maar dan moet er wel eerst aangifte zijn gedaan. De bal ligt bij wie zich bedreigd voelt', aldus Van Boxtel.

De kamerleden Rijpstra (VVD) en Verhagen (CDA) verweten de minister dat hij 'te licht over het dreigen met geweld heen stapt'. Het CDA vindt Noorani een gevaar voor de openbare orde en meent dat de Pakistaanse politicus de toegang tot Nederland ontzegd moet worden.

Van Boxtel: 'Ik stap er absoluut niet luchthartig overheen. Maar we kennen in Nederland de scheiding tussen kerk en staat. In interne religieuze kwesties kan en mag de overheid zich niet mengen. Het wordt anders als er geweld in het geding is.'

De minister ziet op dit moment geen reden om Noorani, die pendelt tussen Londen, Pakistan en Nederland, de toegang tot Nederland te ontzeggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden