Vonnis schadeprocedure Van Anraat uitgesteld

De rechtbank in Den Haag heeft de uitspraak over de schadevergoeding voor de slachtoffers van de veroordeelde Nederlandse zakenman Frans van Anraat voorlopig uitgesteld. Dat liet de rechtbank woensdag weten.

De vijftien betrokkenen willen in totaal 375.000 euro schadevergoeding, omdat Van Anraat in de jaren tachtig op grote schaal chemicaliën aan het toenmalige regime van dictator Saddam Hussein in Irak leverde. Dat regime gebruikte die chemicaliën voor de productie van gifgas.

De machthebbers van toen zetten het zogenoemde mosterdgas op grote schaal in tegen de Koerdische bevolking in het noorden van Irak. Duizenden burgers stierven of raakten zwaargewond. Bagdad gebruikte de gifgassen ook tijdens de oorlog tegen Iran (1980-1988). Volgens de Nederlandse rechters handelde Van Anraat uit grof winstbejag.

Veel van de slachtoffers zijn door de gifgasaanvallen blijvend invalide geworden. Zij lijden onder meer aan ernstige longbeschadigingen, blindheid, huidaandoeningen en ademhalingsklachten. Vaak hebben slachtoffers daarnaast veel familie verloren door de bombardementen.
De rechters vinden dat de eisen van de slachtoffers moeten worden beoordeeld naar Iraaks recht. Dat geldt ook voor het beroep van Van Anraat dat de kwestie zou zijn verjaard. Het toepassen van het Iraakse recht kan betekenen dat de eisen zijn verjaard. Daarom gaat de rechtbank in Den Haag nu informatie bij het Internationaal Juridisch Instituut (IJI) opvragen over het Iraakse recht dat op deze zaak van toepassing is.

Voor de Iraanse eisers voor schadevergoeding hanteert de rechtbank het Iraanse recht. Dat recht bepaalt dat de de vraag om schadevergoeding niet kan verjaren.

Als alle gewenste informatie over het Iraakse en Iraanse recht binnen is, zal de rechtbank in Den Haag alsnog over het al dan niet toekennen van een schadevergoeding besluiten. Wanneer dat gebeurt, is nog niet duidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden