Vonnis over overname Slotervaart

Mag ondernemer Loek Winter het Slotervaartziekenhuis overnemen? Het hof spreekt zich vandaag uit.

AMSTERDAM - De Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam besluit vandaag of zorgondernemer Loek Winter het Slotervaartziekenhuis mag overnemen. Het is twijfelachtig of het vonnis ook een einde maakt aan het geruzie om het ziekenhuis.


De strijd om het Slotervaart is uitgemond in een vete tussen het Beverwijkse miljonairsgeslacht Schram en de flamboyante zakenvrouw Aysel Erbudak en haar kinderen. De grootaandeelhouders Schram willen het ziekenhuis zo snel mogelijk opknippen en verkopen. Erbudak vindt de geboden prijs te laag en zinspeelt op een overname door een internationaal zorgconcern.


Erbudak nam het ziekenhuis in 2006 over, samen met zakenpartner en familievriend Jan Schram. De Beverwijkse vastgoedmiljonair beloofde Erbudak het voorkeursrecht om na zijn overlijden een bod uit te brengen op diens aandelen in het ziekenhuis. Nadat Schram in december 2012 in zijn eigen ziekenhuis was overleden, lieten zijn erven zich echter weinig gelegen liggen aan zijn laatste wens. Met de uitgifte van nieuwe aandelen zetten ze Erbudak buitenspel.


De erven Schram gingen hun boekje daarmee te buiten, oordeelde de Ondernemingskamer in oktober. De rechter gelastte een onderzoek naar de transactie. Tot het onderzoek is afgerond, zijn de aandelen van de Schrams bevroren. Zonder tussenkomst van de rechter kunnen ze het Slotervaartziekenhuis dus niet verkopen.


De uitspraak van de rechter kwam voor de Schrams uiterst ongelegen. Enkele dagen eerder hadden ze een deal gesloten met zorgondernemer Winter, aan wie ze het ziekenhuis voor 8 miljoen euro willen verkopen. De koper zou eveneens de schuld van 21 miljoen euro van het Slotervaart op zich nemen. Winter op zijn beurt wil onder meer de apotheek, enkele gebouwen en de intensive care voor 10 miljoen euro verkopen aan de naburige kankerkliniek Antoni van Leeuwenhoek.


Het Slotervaartziekenhuispersoneel betaalt onderwijl de prijs voor de ruzie tussen de aandeelhouders. Verzekeraar Achmea voorkwam in september met een voorschot een faillissement, maar het ziekenhuis dreigt deze maand zonder hulp van buitenaf de salarissen niet te kunnen betalen. Huisbankier ING, verzekeraar Achmea en de gemeente Amsterdam zouden het Slotervaart geen kredieten meer willen geven zolang de eigendomskwestie niet is opgelost.


Het is de vraag of zorgondernemer Winter wist in welk wespennest hij zich begaf toen hij met de familie Schram in zee ging. Zelfs als de rechter de overname door Winter vandaag mogelijk maakt, is de soap niet ten einde. De kinderen van Erbudak hebben gedreigd in dat geval stappen tegen Winter te zullen ondernemen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden