Vonnis liquidatieproces op 29 januari

Vier jaar na de aanvang velt de rechtbank in Amsterdam op 29 januari het vonnis in het uiterst omvangrijke, geruchtmakende liquidatieproces Passage.

redactie
Rechtbanktekening van het Passage-proces. Beeld ANP
Rechtbanktekening van het Passage-proces.Beeld ANP

Tot vrijdag was onduidelijk of de rechtbank die datum wel zou halen. Het moment van de uitspraak staat nu vast, laat een woordvoerster weten.

De inhoudelijke behandeling van de zaak begon in februari 2009. In de 2 jaar daaraan voorafgaand hadden al diverse voorbereidende zittingen plaatsgevonden. Justitie heeft in Passage 11 verdachten voor de rechter gebracht, op verdenking van betrokkenheid bij zeven moorden en een aantal moordplannen en -voorbereidingen.

Alle moorden beschouwt justitie als afrekeningen in de onderwereld. Vijf werden gepleegd in 1993, de andere twee in 2005 en 2006. Het onderzoek-Passage behelst nog meer liquidaties, maar die waren nog niet geschikt om aan de rechter voor te leggen. In mei eiste het Openbaar Ministerie tegen zes verdachten een levenslange celstraf.

Kroongetuige Peter la S. heeft een sleutelrol vervuld. Door zijn toedoen is het proces op gang gekomen. Hij heeft een reeks belastende verklaringen afgelegd tegen zijn medeverdachten. In het vonnis zal de rechtbank de betrouwbaarheid van La S. beoordelen en de toelaatbaarheid van de afspraken die hij met justitie heeft gemaakt. Bij de zaak betrokken advocaten hebben betoogd dat het Openbaar Ministerie nooit met deze kroongetuige in zee had moeten gaan; La S. zou op vele fronten hebben gelogen.

Willem Holleeder figureert volop in diverse deeldossiers in Passage, ook in verklaringen van La S., maar hij is tot dusver buiten schot gebleven. Hij zou een van de opdrachtgevers zijn geweest van enkele liquidaties. Justitie heeft eerder laten weten dat niet is uitgesloten dat Holleeder alsnog zal worden vervolgd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden