Vonnis Bali-terroristen in strijd met grondwet

Het Constitutionele Hof van Indonesië heeft de toepassing van de antiterrorismewet op de daders van de bomaanslag op Bali ongrondwettig verklaard....

Van onze correspondent Michel Maas

Een medewerker van het hof verklaarde echter dat de uitspraak geen gevolgen heeft voor de reeds veroordeelde daders: ook dit vonnis zal niet met terugwerkende kracht mogen worden toegepast.

Of dat inderdaad zo is, zal in de rechtszaal worden getoetst. Een advocaat van de veroordeelden wil op basis van deze uitspraak alle 27 vonnissen in de Bali-zaak aanvechten.

De antiterrorismewet werd uitgevaardigd enkele dagen na de aanslag op Bali, die op 12 oktober 2002 het leven kostte aan 202 mensen, voornamelijk buitenlandse toeristen. De daders werden op grond van deze wet opgepakt, vastgehouden en veroordeeld tot zware straffen.

Volgens het hof was de wet ten tijde van de aanslag echter niet van kracht en is het in strijd met de Indonesische grondwet hem toch toe te passen. De grondwet bepaalt dat niemand mag worden veroordeeld op basis van wetten die ten tijde van zijn misdrijf niet gelden.

De doodvonnissen van de drie hoofdverdachten, Amrozi, Imam Samudra en Mukhlas, zijn al in hoger beroep bekrachtigd. Verwacht wordt dat de uitspraak wel gevolgen zal hebben voor Abu Bakar Ba'ashir, volgens de politie de geestelijk leider van de Jemaah Islamiya. Die terreurgroep wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanslag op Bali en andere aanslagen in Indonesië. De Jemaah Islamiya zou banden hebben met Al Qa'ida.

Een woordvoerder van de Indonesische politie heeft vrijdag erkend dat Ba'ashir wordt vastgehouden op basis van de antiterrorismewet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden