Vonk geen gastdirigent Kamerorkest

Het vaste gastdirigentschap van Hans Vonk bij het Nederlands Kamerorkest (NKO) gaat niet door. Vonk ziet ervan af...

Het 'moeilijk te voorspellen' verloop van zijn ziekte - Vonk lijdt aan een aandoening van het zenuwstelsel - heeft een streep door de rekening gehaald, zegt de directie van het Nederlands Philharmonisch Orkest, waar het NKO onder valt.

Bij het andere Nederlandse orkest waar Vonk onlangs voor nauwe samenwerking tekende, het Radio Symfonie Orkest in Hilversum, staat het naderende chefdirigentschap van Vonk niet ter discussie. Volgens directeur Ben Jansen van de omroeporkesten is er nog steeds hoop op verbetering van Vonks gezondheid. 'Hij geeft belangrijke concerten, en de bedoeling is dat dat doorgaat.'

De zeldzame ziekte waar Vonk aan lijdt, belemmert hem in zijn bewegingen. Dirigeren doet hij zittend, met assistentie van een bladomslaander. Concerten met het Concertgebouworkest, het NedPhO en het Rotterdams Philharmonisch moest Vonk eerder dit seizoen afzeggen of afbreken, maar de meeste van zijn optredens gingen door en oogstten gunstige reacties.

Concerten met het NKO, gepland voor eind januari, heeft Vonk op doktersadvies echter toch weer afgezegd. 'Het is ontzettend jammer, maar hij is met ons tot de conclusie gekomen dat het lastig wordt zo een seizoen te plannen', zegt het NedPhO.

Van Vonks komst naar de Beurs werd veel verwacht. Het NedPhO presenteerde hem als de voorman van een nieuwe missie. De organisatie wil het kamerorkest verjongen en meer profiel geven, en poogt na een OCW-bezuiniging de formatie op nieuwe leest te schoeien, met meer musici in deeltijd. Met Vonk werd afgesproken dat hij aandacht zou besteden aan de ensemblevorming. Yakov Kreizberg, de nieuwe chef van het NedPhO, verheugde zich op gezamenlijke projecten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.