Vondst geheime dossiers junta Argentinië

De Argentijnse luchtmacht is tijdens een schoonmaak gestuit op geheime documenten uit de junta-periode. Na analyse daarvan moet blijken of deze vondst nieuwe bewijzen aandraagt in rechtszaken tegen verdachten uit de militaire dictatuur, onder wie de Nederlands-Argentijnse piloot Julio Poch.

RIO DE JANEIRO - Ook zouden de documenten nieuw licht kunnen werpen op de rol van civiele bestuurders als Jorge Zorreguieta, de vader van koningin Máxima.


Het gaat om 1.500 geclassificeerde documenten uit de laatste militaire dictatuur (1976-1983). Onder leiding van generaal Jorge Videla vond in die tijd een wrede klopjacht plaats op guerrillastrijders en alle andere Argentijnen met linkse sympathieën. Tienduizenden burgers zijn gemarteld, vermoord of verdwenen. Het gevonden materiaal bevat onder meer de volledig uitgeschreven vergaderingen van de militaire junta, en de dodenlijsten met namen van 'ongewenste' artiesten, schrijvers en journalisten.


'De documenten zijn van enorme historische waarde', zei minister van Defensie Agustin Rossi bij de bekendmaking van de vondst. 'Het is voor het eerst dat we toegang hebben tot documenten die de hele dictatoriale periode omvatten.' Het materiaal is op chronologische wijze gearchiveerd en gerangschikt op thema.


De papieren lagen al dertig jaar te verstoffen in een verlaten kelder van het hoofdkwartier van de Argentijnse luchtmacht in Buenos Aires. Tijdens een schoonmaak afgelopen donderdag bleken er twee kluizen verborgen in een archiefkast. Daarin zaten de documenten. Sindsdien is een team onderzoekers bezig het materiaal te analyseren.


Een eerste scan van de documenten leert dat de junta van plan was tot de 21e eeuw aan de macht te blijven en dat ze plannen hadden dynamiet te plaatsen in het Kanaal van Beagle. Tussen de papieren vonden de onderzoekers ook 'zwarte lijsten', met daarop de namen van ruim driehonderd publieke figuren, onder wie zangeres Mercedes Sosa, en schrijver Julio Cortázar.


Dictator Videla besprak met de andere leden van de junta uitvoerig hoe zij de internationale gemeenschap het best konden voorliegen over de verdwijningen en mensenrechtenschendingen, zo blijkt uit de notulen van hun vergaderingen.


Andere documenten tonen dat de Vereniging van Argentijnse Banken de junta financieel steunde. 'Hiermee zijn er bewijzen dat de staatsgreep niet alleen militair, maar ook civiel was', aldus minister Rossi. 'Precies zoals president Cristina Kirchner altijd zegt.' De komende maanden worden de documenten verder geanalyseerd. Uiteindelijk zullen ze openbaar worden gemaakt.


Dat de chef van de luchtmacht de geheime documenten aan de regering heeft overhandigd is tekenend voor de verbeterde relatie tussen de Argentijnse krijgsmacht en de civiele samenleving. Tot lang na het herstel van de democratie (in 1983) hielden militairen hun ex-collega's de hand boven het hoofd. Rossi riep maandag alle krijgslieden op te controleren of mogelijk ook in hun kazernes historisch materiaal ligt opgeslagen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden