Vondeling wekt oude vrouw tot leven

De kern van Zegeningen (Blessings), de nieuwe roman van de schrijfster en met een Pulitzer Prize bekroonde columniste Anna Quindlen, wordt gevormd door gedachten, gevoelens en herinneringen van een tachtigjarige....

Lydia Blessing woont in een statig maar verwaarloosd landhuis in Mount Mason in upstate New York. Ze is zo'n klassieke oude dame uit een rijke familie: streng, eigenzinnig, idioot zuinig en als een Amerikaanse Miss Havisham volstrekt levend in het verleden. Logisch, want in dat verleden leerde ze de essentiële uitgangspunten van het bestaan kennen: oud is beter dan nieuw, het verleden verdient de voorkeur boven het heden, en wit is eleganter dan andere kleuren, met uitzondering van zwart, maar dat draag je pas boven je 21ste. De lezer vermoedt vanaf de eerste kennismaking een trieste jeugd en een vreselijk familiegeheim.

Maar hoezeer ze ook aan conventies en tradities hecht, Lydia mag soms graag toegeven aan een gril. Wanneer ze, na het bezoek aan de supermarkt, op zoek naar goedkope gloeilampen, autopech krijgt en wordt geholpen door een jonge knul, biedt ze hem onmiddellijk een baantje aan als beheerder van haar landgoed. Dat de jongen een tijd in de gevangenis heeft doorgebracht, kan haar niet schelen. Dat had Thomas Moore immers ook?

Voor Skip Cuddy, de jongeman in kwestie, is de baan een gouden kans. Hij is, na de dood van zijn moeder en het vertrek van zijn vader, opgegroeid bij een oom en tante, de gevangenis ingedraaid vanwege een overval op een supermarkt,die een vriend van hem heeft gepleegd, en sindsdien 'los werkman'. Op Lydia's landgoed, 'Blessings' geheten, ontpopt hij zich als een nuttige en betrouwbare klusjesman en bovendien als steun en toeverlaat van de oude dame.

De cruciale gebeurtenis in het boek wordt al op de eerste bladzijden beschreven. Een jong stel dumpt ' s nachts een kartonnen doos met daarin hun ongewenste baby op het landgoed. De volgende ochtend vindt Skip het kind, en in een niet erg geloofwaardige opwelling besluit hij niet alleen de zorg voor het kind op zich te nemen, maar er ook niemand iets van de vertellen. Al snel raakt echter ook Lydia bij het complot betrokken.

De komst van baby Faith, zoals Skip heeft besloten haar te noemen, dwingt de vooral in het verleden levende Lydia uit haar mentale isolement te kruipen en het heden binnen te treden. Stap voor stap onthult Quindlen het levensverhaal van Lydia en laat zij zien hoe een verbitterde, hoogbejaarde vrouw nog tot compassie en genegenheid kan geraken. Diverse verwikkelingen volgen, inclusief een strijd om Faiths voogdij. Maar de belangrijkste gebeurtenissen voltrekken zich geheel in de geest van de oude vrouw, en het is haar gecompliceerde karakter waarmee Quindlen triomfeert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden