Vondelen

Kees Fens heeft met 'in het voorbijgaan: Gijsbrechts verscheiden' (de Volkskrant, 4 januari) een prachtig stuk geschreven, als het ware een miniatuur dat bij mij nogal herinneringen losmaakte....

SOEST Wim Mann

Ook ik heb in de jaren vijftig voor het eerst kennisgemaakt met Joost van den Vondels 'feestspel' Gijsbreght van Aemstel. Dat kwam door de inmiddels overleden Wim van Slijpe, leraar Nederlands en Duits aan de niet meer bestaande eerste Montessori-mulo in Amsterdam. Hij was een groot bewonderaar van Vondel en bracht dat over op zijn leerlingen. Zelfs kreeg hij het voor elkaar dat de Gijsbreght door zijn oudste leerlingen een paar keer werd opgevoerd. Dat waren bepaald geen doorsnee mulo-toneelavondjes, dankzij de bevlogen inzet van regisseur Wim van Slijpe en door de aanwezigheid van leerlingen als Ingeborg Elzevier en anderen die later het professionele toneel en concertpodium zijn opgegaan.

Tijdens de lange voorbereiding kwam ook het woord 'vondelen' in zwang. Daaronder werd niet alleen het repeteren en bouwen van decorstukken verstaan, maar ook het maken van werkstukken over de gevierde dichter. Door dat laatste is door Van Slijpe de naam Gijsbreght in mijn geheugen gehamerd. Dat is de enig juiste spelling, zei hij desgevraagd, toen ik twijfelde of ik 'Gijsbrecht' of 'Gijsbreght' in mijn opstel moest gebruiken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden