Von Weizsäcker is geen lid meer van CDU

De voormalige Duitse president Richard von Weizsäcker is niet langer lid van de CDU. Een woordvoerder van de christen-democraten maakte vrijdag bekend, dat de partij hem als lid heeft geschrapt, omdat Von Weizsäcker geen contributie betaalde....

WILLEM BEUSEKAMP

Van onze correspondent

BONN

Von Weizsäcker (77) was van 1984 tot 1994 president van de West-Duitse Bondsrepubliek en sinds '54 lid van de CDU. Tijdens zijn presidentschap liet hij het partijlidmaatschap rusten, hetgeen gebruikelijk is voor een onafhankelijk staatshoofd. Dat hij als ambteloos burger demonstratief weigerde de betaling van contributie te hervatten wordt in Bonn uitgelegd als een protest tegen het 'systeem-Kohl'.

Deze week kwam Von Weizsäcker in het nieuws met een felle aanval op de coalitie van Kohl, die volgens hem 'tot in de perfectie' een machtsysteem heeft ontwikkeld, waarbij machtsbehoud belangrijker is dan politiek voor het landsbelang. De bondskanselier reageerde gepikeerd en liet zijn media-adviseur een verklaring afgeven, waarin het geheugen van de ex-president werd opgefrist. 'De heer Von Weizsäcker is kennelijk vergeten aan wie hij zijn politieke carrière heeft te danken', aldus de adviseur, die voorts namens Kohl de kritiek van de hand wees.

Feit is dat Von Weizsäcker inderdaad door Kohl werd ontdekt. Zijn burgemeesterschap (1981-1984) van West-Berlijn en zijn benoeming tot president waren slechts mogelijk nadat CDU-voorzitter Kohl de partij voor hem mobiliseerde.

De publiciteit om Von Weizsäcker kan hem niet slecht uitkomen: juist deze week zijn zijn memoires vrijgegeven. De voorpublicatie van enkele hoofdstukken in het weekblad Der Spiegel hebben reeds enige beroering veroorzaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden