nieuws

Von der Leyen: sofagate was seksisme

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie liet er maandag geen twijfel over bestaan: dat ze eerder deze maand tijdens een bezoek aan de Turkse president Erdogan in Ankara geen stoel kreeg aangeboden, en EU-president Charles Michel de zijne niet opgaf, was puur seksisme.

Redactie
Commissievoorzitter Van der Leyen gebruikte tijdens het debat op 26 april meer dan een 'ehm...' om haar ongenoegen te uiten.  Beeld REUTERS
Commissievoorzitter Van der Leyen gebruikte tijdens het debat op 26 april meer dan een 'ehm...' om haar ongenoegen te uiten.Beeld REUTERS

In een debat met het Europees Parlement over wat ‘sofagate’ is gaan heten – Von der Leyen moest uiteindelijk plaatsnemen op een sofa, tegenover Erdogan en Michel in hun zetels – haalde de Commissievoorzitter hard uit naar beide heren. ‘Ik ben de voorzitter van de Commissie. En zo wil ik ook behandeld worden. Maar dat was ik niet.’ Michel, ook bij het debat aanwezig, keek bedrukt voor zich uit.

Von der Leyen had duidelijk besloten geen olie op de golven te gooien, ook al had Michel afgelopen weken herhaaldelijk zijn spijt over het incident betuigd. Een incident dat, dankzij de beelden en de ‘ehm’ van Von der Leyen als uiting van haar ongenoegen, wereldwijd bekend werd.

‘Was het anders geweest als ik een pak en een stropdas had gedragen?’ vroeg Von der Leyen. Ze wees erop dat bij eerdere EU-Turkije ontmoetingen geen tekort aan stoelen was. ‘Maar daar waren ook geen vrouwen aanwezig.’

Het bewuste moment in Ankara. Beeld AFP
Het bewuste moment in Ankara.Beeld AFP

‘We zijn allemaal Ursula’

De bezwering van Michel dat seksisme nooit zijn bedoeling was geweest, dat hij zijn zetel niet had opgegeven om geen rel met Erdogan te veroorzaken, vond geen enkele weerklank bij de parlementariërs. Ze zetten hem weg als een onbeschofte man die zich diep moest gaan schamen omdat hij het imago van de hele EU geschaad zou hebben. ‘We zijn allemaal Ursula’, verwoordde een parlementariër het politiek breed gedeelde gevoelen.

Von der Leyen kondigde aan op korte termijn met Michel en het parlement om tafel te gaan zitten om te verzekeren dat van de hogere EU-banen de helft door vrouwen bezet wordt. En ze presenteert nieuwe wetsvoorstellen om geweld tegen vrouwen en kinderen, ook online, te bestrijden.

De Commissievoorzitter kreeg applaus van de parlementariërs voor haar optreden. Michel sloot de discussie af. Hij sprak over een ‘stevig debat’. Hij zei dat hij als vader van twee dochters strijdt voor een wereld waarin vrouwen en mannen gelijke rechten en mogelijkheden hebben. Hij beloofde volledige steun aan Von der Leyen. Applaus bleef uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden