NIEUWS

Von der Leyen: EU loopt maanden voor op vaccinatieplanning, begin zomer 70 procent ingeënt

De vaccinatieprogramma’s in de EU-landen lopen inmiddels zo voorspoedig dat in juli 70 procent van alle volwassenen volledig ingeënt zal zijn. Dat is twee maanden eerder dan de EU tot nog toe als doelstelling had.

Von der Leyen ziet licht aan het eind van de coronatunnel. Beeld AFP
Von der Leyen ziet licht aan het eind van de coronatunnel.Beeld AFP

Voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie zei vrijdag ‘overtuigd’ te zijn dat de vaccinatie van de meeste volwassenen (twee prikken per persoon) aan het begin van de zomer is afgerond. Daarmee is de groepsimmuniteit voor een belangrijk deel bereikt. ‘Er is licht aan het eind van de tunnel’, aldus Von der Leyen. Eerder was de 70-procent vaccinatiegraad voor het eind van de zomer (21 september) voorzien. De rest van de volwassenen (30 procent) en de jongeren zijn in het najaar aan de beurt voor hun prik.

Von der Leyen wees op de stijgende productie van vaccins, vooral die van BioNTech-Pfizer. De eerste drie maanden van het jaar kreeg de EU 100 miljoen doses, afgelopen drie weken kwamen er 50 miljoen doses bij. Circa 123 miljoen daarvan zijn ook al gebruikt. ‘De samenwerking tussen wetenschappers, bedrijven en de EU-landen, betaalt zich nu uit’, aldus Von der Leyen na afloop van een werkbezoek aan een vestiging van vaccinfabrikant Pfizer in Puurs (België). De Franse Commissaris Breton (interne markt) noemde al eerder juli als datum waarop 70 procent van alle volwassenen gevaccineerd zou zijn, dat werd toen door Von der Leyens medewerkers tegengesproken.

Afgelopen maanden lag Von der Leyen regelmatig onder vuur van lidstaten vanwege de trage start van de vaccinatiecampagnes, ook al is dat een zaak van de EU-landen zelf. Inmiddels is de vaccinproductie flink opgeschroefd, vooral die van BioNTech-Pfizer. Met dat bedrijf hoopt de Commissie op zeer korte termijn een nieuw contract te sluiten voor nog eens 1,8 miljard doses, eerder bestelde de EU 600 miljoen doses van dit vaccin.

Von der Leyen prees BioNTech-Pfizer als een ‘betrouwbare partner’. Eerder liet de Commissievoorzitter weten dat de EU in de toekomst zal richten op de productie mRNA-vaccins zoals die van BioNTech-Pfizer en Moderna. Die zijn volgens Von der Leyen zeer geschikt om nieuwe virusvarianten te bestrijden en hebben vooralsnog niet de zeldzame, maar ernstige bijwerkingen (trombose, lage bloedplaatjes) van de vaccins die AstraZeneca en Johnson&Johnson produceren.

De Commissie wil een rechtszaak tegen AstraZeneca starten omdat het Brits-Zweedse bedrijf zijn contractuele afspraken met de EU niet nakomt. Het eerste kwartaal leverde het 30 miljoen van de beloofde 120 miljoen doses, voor het tweede kwartaal hoopt de producent 70 miljoen doses te leveren waar het 180 miljoen doses heeft toegezegd. Een brief waarin de Commissie om opheldering vroeg, is volgens betrokken EU-ambtenaren ‘volstrekt onbevredigend beantwoord’.

Verschillende lidstaten - waaronder Duitsland - trapten deze week echter op de rem. Vrijdag zei de Duitse minister van Volksgezondheid Spahn dat een rechtszaak tegen AstraZeneca niet tot extra vaccindoses voor de EU leidt omdat het bedrijf zegt die niet te hebben. EU-ambtenaren zeggen dat de EU wil veiligstellen dat eventuele doses niet stiekem naar het Verenigd Koninkrijk of andere niet-EU-landen worden geëxporteerd. Brussel verdenkt AstraZeneca van dubbelspel door op papier veel meer verkocht te hebben dan het kan leveren. De verwachting is dat de lidstaten binnenkort een besluit nemen over eventuele juridische stappen tegen AstraZeneca.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden