Von der Dunk: 'PVV moet nu financieel met de billen bloot'

Wilders' belangen in het buitenland zijn vooral die van Israël. De PVV moet nu financieel met de billen bloot, meent Thomas von der Dunk.

Geert Wilders Beeld anp
Geert WildersBeeld anp

In de NRC was het woensdag voorpaginanieuws, in De Volkskrant heb ik er niets over kunnen vinden, zoals dat een dag later gold voor het bericht dat Rosenthal opnieuw een collectieve Europese stellingname jegens Israël heeft gesaboteerd. Het gaat om het bericht van woensdag dat Wilders vooral vanuit ultrarechtse Amerikaanse kringen wordt gefinancierd.

Publiek geheim
Tussen beide genoemde kwesties bestaat overigens inhoudelijk verband. Het is een publiek geheim dat Rosenthal er vooral op instigatie van Wilders zit: die heeft hem bij de kabinetsformatie aangewezen als degene die het beste zijn belangen in het buitenland kan dienen.

En Wilders' belangen in het buitenland zijn vooral die van Israël. Het is een publiek geheim dat Wilders al sinds jaar en dag in het buitenland de Israëlische ambassades plat loopt en in het Geroofde Land een geziene gast is in joodse extremistenkring.

Overigens heeft Rosenthal voor zulk dienen van Wilders persoonlijk geen aansporing nodig. Uri pruttelt formeel weliswaar wat over onwenselijke nederzettingen, maar als puntje bij paaltje komt heeft hij tegenover Netanyahu zich het motto van Pim Fortuyn eigen gemaakt: at your service.

Eigenzinnige domheid
En at your service is hij inderdaad gebleken; zo steunde hij bij de opvolging van Strauss-Kahn in het IMF tot woede van Europa een kansloze Israëlische kandidaat. Partijgenoot Hans van Baalen verklaarde in algemene zin trots te zijn op de eigenzinnige domheid van zijn minister. Nu heeft die dus opnieuw belet dat Brussel met een kritische verklaring zou komen, met het argument dat het 'nu niet het moment is om kritiek te hebben op Israël'.

Dat doet de vraag rijzen wanneer het volgens het kabinet dan wel het juiste moment zou zijn. Het antwoord is: nooit. Wat dat betreft is het intellectueel autisme van Rutterechts in dit dossier eender als bij de hypotheek-renteaftrek: ook voor het ter discussie tellen dáárvan heet het al sinds jaren stelselmatig 'nu niet het juiste moment' te zijn.

Donordiners
Of, en zo ja hoeveel, Wilders ook geld uit Israël ontvangt, weten we nog niet. Wat we nu wel concreet weten is dat hij vele tienduizenden tegelijk in Amerika ophaalt, middels donordiners bij de extreemrechtse sectoren van de pro-Israëllobby. Ook de contacten met een neoconservatieve relatie van Dick Cheney, groot-olieondernemer in Irak, schijnen innig te zijn.

Aangezien de PVV geen leden heeft, daardoor zowel de contributie-inkomsten als de overheidssubsidie moet ontberen waarop echte politieke partijen kunnen rekenen, is duidelijk dat dit buitenlandse aandeel in Wilders' begroting aanzienlijk is.

De zogenaamde volkstribuun Wilders steunt niet op de dubbeltjes en kwartjes van Henk en Ingrid, die door dit kabinet hun pgb worden gekort en het onderwijs van hun kinderen door Beertema's ophokuren verstierd zien worden, maar op het Amerikaanse grootkapitaal.

Industriebons
Millionen stehen hinter mir, aldus een spotprent tachtig jaar geleden van John Heartfield over een berucht demagoog bij onze oosterburen, vanwege diens pretentie dat hij miljoenen kiezers achter zich had staan. Op de prent was te zien hoe hij met zijn steevast opgeheven rechterhand miljoenen marken aannam van een grote industriebons die achter hem stond.

Kortom: het is hoog tijd dat de financiële huishouding van de PVV openbaar wordt. Wie betaalt Wilders? Want wie betaalt, bepaalt.

Op dat gegeven wees ook Peter de Waard in zijn Volkskrant-column van donderdag terecht, in verband met de nauwe financiële relatie tussen toonaangevende economen en machtige belangenorganisaties. Juist in Amerika is de democratie door de dominantie van het grote geld verworden tot een plutocratie.

Cordon sanitaire
Vanuit het buitenland betaalde politici: mede vanwege die verdenking werd de CPN ooit achter een cordon sanitaire weggezet. De PVV zit, betaald vanuit het buitenland, in het hart van de macht. De Nederlandse volksvertegenwoordiger Wilders, die altijd zo voor Nederland pal beweert te staan, dient daarmee geen Nederlandse maar buitenlandse belangen.

Wie betaalt, bepaalt. Niet zonder reden had zich een kleine tien jaar terug de onroerendgoedmaffia, wier aangeboren criminele zeden juist dezer dagen in de zogeheten Klimopzaak weer even in de schijnwerpers staan, na de moord op Fortuyn over de verweesde LPF ontfermd. Zij had door grote giften de club opgekocht, in de hoop zo, via LPF-vertegenwoordigers in Provinciale Staten, een vinger in de pap te krijgen bij het verwerven van lucratieve opdrachten in de projektontwikkelaarssfeer.

Terecht dat de vergrote meerderheid van de Kamer aan deze mogelijkheid tot omkoopbaarheid achter de schermen paal en perk wil stellen. De PVV brult en krijst nu dat de wet vooral tegen haar gericht is. Die constatering is niet onjuist, maar dat doet aan de wenselijkheid niets af.

Verbergen
Op andere momenten wuift de PVV bescherming van privacy altijd weg: wie zich niet blootgeeft heet iets te verbergen te hebben. Dat geldt in elk geval hier. Hero Brinkman verkondigt al publiekelijk straks gewoon de democratisch aangenomen wet te zullen schenden - op een moment dat fractiegenoot Harm Beertema dit juist op hoge toon leraren verwijt.

Dat Wilders door de dalende peilingen door lichte paniek is bevangen, is evident: zijn recept lijkt sinds zijn coup naar de coupe van Beatrix enigszins uitgewerkt. Vandaar ook zijn aanval op de SP, die hij als een naar zijn kiezers hongerende wolf meent te hebben herkend. Zou de Wilderskat in het nauw naar zijn bedrijfspoedel van weleer terugverlangen?

Hoe dan ook: de PVV moet nu financieel met de billen bloot. En dat zou dan wel eens argumenten kunnen opleveren voor een nieuw, serieus proces tegen Wilders. Wegens omkoping, oplichting en landverraad. En niet alleen vanwege verzonnen verkeersklachten in de gemeente Den Haag.

Thomas von der Dunk is cultuurhistoricus en columnist voor vk.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden