Opinie
Von der Dunk: 'Ontkomt het Westen nog aan ingrijpen?'
Als het om de Arabische Wereld gaat, heeft het Westen altijd met twee maten gemeten, schrijft Thomas von der Dunk. Dat wil niet zeggen dat het duidelijk is wat het Westen wèl zou moeten doen. 'Maar men ontkomt er omwille van de eigen geloofwaardigheid niet aan om niet alleen het bloedbad in Syrië, maar ook dat in Egypte helder te veroordelen.'
Een beginnende burgeroorlog, honderden dode demonstranten, de grootste partij als 'terroristisch' verboden, de eerste democratisch gekozen president in het gevang, een hele reeks kerken in de fik, westerse journalisten massaal gemolesteerd, de noodtoestand uitgeroepen en Mubarak op vrije voeten, voorzover hij althans nog lopen kan.
Zou VVD-europarlementariër en 'buitenlandspecialist' Hans van Baalen nog steeds vinden dat 'het goed is dat het leger zijn verantwoordelijkheid heeft genomen'? Dat verklaarde hij althans luidkeels direct na de coup die van geen coup mag heten, omdat dat dan consequenties zou moeten hebben.
De rode lijn van Obama ten tweeden male overschreden, vele honderden dode burgers, waarbij de kans dat het gifgas niet door het regime, maar door de oppositie is gebruikt, als verwaarloosbaar moet worden beschouwd.
Zou VVD-prominent - wat is dat eigenlijk? - Hans Wiegel nog steeds vinden dat we omwille van de stabiliteit 'Assad misschien maar moeten steunen'? Dat was althans de kop boven en de tendens van een stuk van zijn hand in de NRC van 29 juli.
Open deur
Ik zou deze column vanwege het bovenstaande natuurlijk kunnen wijden aan de onuitsprekelijke domheid van de gemiddelde VVD-politicus, maar dat is te veel een open deur, die U nu ook zonder mij wel in kunt trappen.
De moraal echter van de achterliggende boodschap aan Egyptenaren en Syriërs: dictaturen zijn goed voor U, want ze zorgen voor orde, en dienen onze economische en Israëls politieke belangen. Liever bevriende seculiere tyrannen dan vijandige enge jurken aan de macht. Zo kunnen we tenminste omwille van de olie ginds invloed blijven uitoefenen.
Dat was decennialang inderdaad de van harte door de VVD gesteunde politiek van het Westen: ook Saddam Hoessein en Kaddafi - herinnert U zich nog die hartelijke begroetingsfoto's met Rumsfeld uit de jaren zeventig en met Berlusconi uit de jaren nul? - konden op goodwill rekenen, zolang Shell maar kon blijven boren. Maar o wee als een land als Iran niet meewerkt, dan is het meteen een schurkenstaat.
Precies om die reden is de invloed van het Westen op de gang van zaken in de Arabische wereld, en vooral op de eerste democratisch gekozen regeringen aldaar zo gering gebleken. De inwoners zijn dat het westerse meten met twee maten waaraan de VVD nog steeds vasthoudt niet vergeten: democratie is alleen toegestaan als de uitkomst ons bevalt. Dus geen Hamas in Palestina of Moslimbroeders in Egypte.
Zij en zij strijden Nederlandse liberalen zo met het verlichte Saoedi-Arabië, momenteel de grote financierder van de Egyptische legerjunta. Uitgangspunt: we zullen nooit toestaan dat de islam langs democratische weg een stempel op een islamitisch land kan zetten (in Saoedi-Arabië lukt dat inderdaad ook wel met een paar sjeiks alleen). Wees alleen niet verbaasd als de islamisten verder zullen radicaliseren, onder het motto: islam en democratie gaan inderdaad niet samen - omdat ze van door het Westen gesteunde seculiere dictatoren niet samen mogen gaan.
En wees dan ook niet verbaasd, als bij een volgende volksopstand opnieuw het Westen alle invloed verliest, omdat het uit kortetermijnsbelangenpolitiek de eigen beginselen aangaande mensenrechten verloochent, zich feitelijk gedragend naar de woorden van Van Baalen: dat het 'goed is dat het leger zijn verantwoordelijkheid heeft genomen'.
Of huldigt hij het standpunt dat een Koptische bisschop in Nederland recent verkondigde: dat de democratie nu is hersteld? Of dat van de regeringswoordvoerder van Sisi, dat 'het Egyptische volk nu meer verenigd is dan ooit'? Het deed denken aan die andere regeringswoordvoerder, van Saddam toen jaar geleden, die op tv verkondigde dat Bagdad veilig was, terwijl achter hem te zien was hoe de Amerikaanse bommen insloegen.
Leugens
Op zich snap ik wel dat die Koptische bisschop graag in zijn eigen leugens gelooft: de afgelopen weken zijn veel kerken in brand gestoken - door geradicaliseerde islamisten, of door provocateurs van het militaire regime dat daarmee de internationale geesten rijp voor steun wil maken. Fataal gevolg van de openlijke Koptische steun aan de coup is wel dat dit het idee van Moslimbroeders dat de Christenen erachter zitten versterkt.
Dat alles wil niet zeggen dat het duidelijk is wat het Westen wèl zou moeten doen. De aarzelingen in Washington zijn al te begrijpelijk. Maar men ontkomt er omwille van de eigen geloofwaardigheid - ook in de ogen van een toekomstige Arabische democratische regering - niet aan om niet alleen het bloedbad in Syrië, maar ook dat in Egypte helder te veroordelen.
Met het oog op het behoud van de westerse invloed in Caïro blijft dat laatste nu uit. Alleen: wat stelt die invloed thans nog voor? Toch al niet veel meer, tegenover de miljarden oliedollars uit Riaad.
Rode lijnen trekken is één, er consequenties aan verbinden een tweede. Dat is nu het probleem van Obama: als de tegenpartij er zich niets van aantrekt gijzelen ultimata vooral de steller ervan zelf. Daarom heet een coup geen coup en willen we naar dat gifgas eerst een onderzoek.
Er wordt nu voor Syrië steeds luider om militaire interventie geroepen - iets waarvoor Obama begrijpelijk weinig voelt. Zowel mét (Libië) als zónder (Irak) lokale steun eindigen militaire democratiseringspogingen van buitenaf meestal in een politiek moeras.
Maar als de zaak verder escaleert kan de druk om in te grijpen - 'we moeten iets doen' - zo sterk worden, dat het Westen daartoe inderdaad overgaat. Dat wordt dan de minst kwade optie van twee grote kwaden. Want verwacht in de regio waar volgens bijbelse overlevering ooit de Hof van Eden gesitueerd was, als uitkomst vandaag niet een tweede Paradijs.
Thomas von der Dunk is cultuurhistoricus en columnist van Volkskrant.nl
Rode lijnen trekken is één, er consequenties aan verbinden een tweede.