Opinie

Von der Dunk: Is die Halalhuishysterie nu weer voorbij?

Tijdens de hype over de zogenaamde Halalhuizen reageerde de VVD: Een woningbouwcorporatie moet niet ingaan op specifieke wensen. 'Ik geloof dat De Telegraaf er achteraf misschien toch niet zo ver naast zat toen zij Ruttes partij als de ware erfgenaam van Marx betitelde', zegt Thomas von der Dunk. 'Allemaal identiek wonen - dus weg met die patservilla's, aanleunwoningen voor bejaarden: Voortaan gewoon allemaal een driekamerflat in Oosteuropese Plattenbau.'

Een Plattenbau-gebouw in Oost-Berlijn. Beeld ANP

Het was een kenmerkende en tegelijk kenmerkend korte hype: die over de speciale 'halalhuizen' die de Amsterdamse woningbouwvereniging 'Eigen Haard' voor moslims had ontworpen. Binnen de kortste keren gingen weer de gebruikelijke hysterische termen over straat.

In De Volkskrant van gisteren werd inzichtelijk gereconstrueerd, hoe zo'n hype ontstaat. De woningbouwvereniging, die tegenwoordig als bedrijf wordt beschouwd en zich dus voortdurend zelf met wat extra media-aandacht in de markt moet zetten, vraagt aandacht voor iets compleet nieuws, wat ze net heeft verzonnen: het bouwen van woningen waarbij ook aan de toekomstige bewoners is gedacht.

Pakkende kop
Dat loopt via een communicatiemedewerker - dat is dus altijd oppassen geblazen - en een freelancejournalist. De krant, in dit geval Het Parool, plakt er op eigen gezag een pakkende kop boven, met het woord 'halal' erin. Prompt staan natuurlijk alle seinen nationaal op rood.

Geert Wilders, die in de oppositie nu zo verpietert dat hij blijkens berichtje in de NRC zijn dagen inmiddels met bezoekjes aan bejaardenhuizen en met sluiting bedreigde gevangenissen slijt, ruikt zijn kans.

Uiteraard gebeurt dat in de vorm van een twitterbericht - een samenhangende boodschap die langer is dan honderdveertig lettertekens gaat immers al sinds lang Geerts geestelijke vermogens te boven. Ditmaal laat hij zich daarbij als een groot deskundige van de inheemse bouwtradities op het Arabisch schiereiland kennen.

Op zich is er met dergelijke architectonische interesse weinig aan de hand, en menigeen zag hem al langer graag voor een langdurige en beslist vruchtbare studiereis naar Mekka vertrekken, want zijn eendimensionale kijk op de ware islam heeft hij al met de meest verstokte salafisten gemeen.

Een 'zaak' ontstaat, als vanouds, pas echt als vervolgens de andere rechtse partijen weer in hun vertrouwde kramp schieten. Doodsangst voor de PVV, en voor de opgewonden Telegraafkiezer die hen, in vergelijking met de PVV, in de strijd tegen de jihad maar slapjes zou kunnen vinden, bepaalt in die kring als sinds jaar een dag de reactie zodra het woord 'moslim' in combinatie met een mogelijk misstand valt.

Markos Rutte
Dus meldde zich in Amsterdam meteen Daniel van der Ree te woord, raadslid voor de VVD. Die is in Den Haag momenteel regeringspartij, en in die hoedanigheid een club die daar sinds het afdanken van Uri Rosenthal weer serieus en standvastig poogt over te komen, al wil dat met de wekelijkse gedaanteverwisseling van Mark Rutte via Marx Rutte in Markos Ruttos volgens zijn critici nog niet altijd even goed lukken.

Van der Ree: 'Een woningbouwcorporatie moet niet ingaan op specifieke wensen, die is er voor iedereen'. Het kon toch niet zo zijn dat er straks woningen werden gebouwd die niét voor iedereen geschikt zouden zijn?

Ik geloof dat De Telegraaf er achteraf misschien toch niet zo ver naast zat toen zij Ruttes partij als de ware erfgenaam van Marx betitelde. Woningen die voor iedereen geschikt moeten zijn - dat lijkt mij een heel authentiek communistische opvatting inzake onze huisvestingspoblematiek. Het idee dat er onderscheid zou kunnen bestaan tussen de woning van jou en je buurman, en jij niet in de woning van je buurman zou passen!

Allemaal identiek wonen - dus weg met die patservilla's, aanleunwoningen voor bejaarden (daaraan liggen immers heel specifieke wensen ten grondslag), studiolo's voor kunstenaars en boerderijen waar mensen en koeien al vele generaties kop-hals-romp onder één dak vertoeven.

Voortaan gewoon allemaal een driekamerflat in Oosteuropese Plattenbau: de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie staat voor het totaal negeren van al Uw specifieke woonwensen pal. Inderdaad: Nicolae Ceaucescu ging haar daarin al veertig jaar terug in Boekarest enthousiast voor.

Mond vol
Toch interessant dat de partij die anders altijd zo de mond vol heeft over de markt die gewoon haar werk moet doen, dit heilige uitgangspunt stante pede vergeet zodra het om moslims gaat. Want is dit niet gewoon het resultaat van de wet van vraag en aanbod? Marktgerichtheid: daar ging het de VVD toch altijd om, van tandartsgeboor tot orkestenbestel?

Minister van Binnenlandse Zaken Plasterk reageerde dan aanzienlijk liberaler - en nuchterder: 'Er is rekening gehouden met kleine woonwensen van mensen die daar veel wonen. Dat is niet zo gek'.

Trouwens: waar bestaan die specifieke 'halal'-wensen uit? Een klein inbouwkastje in de gang, een extra wateraansluiting (help!), schuifdeuren die de langgerekte woonkamer in tweeën delen, een grote eetkeuken waar de hele familie inpast. Dat is dan dus het hele islamiseringsspook.

Schuifdeuren die een grote woonkamer in tweeën delen als beslissende stap op weg naar Eurabië. Als dat zo is, dan is die stap al heimelijk in het Interbellum gezet. Zou Wilders ooit wel eens de Nederlandse doorsneewoning uit de jaren dertig van binnen hebben gezien? En is niet juist de eetkeuken symbolisch voor Nederland, afgaande op al die politici die het steeds over het bezorgde gereken in gezinnen aan de keukentafel hebben?

De overspannen reacties staan model voor de grote onzekerheid die Nederland teistert. Voortdurend de mond vol over de verdediging van westerse waarden, maar in feite geen flauw benul van wat nu wèl en nièt essentiële waarden zijn. Zeuren over schuifdeuren, omdat die kennelijk van gelijke importantie worden gezien als serieuzere integratieproblemen, zoals het nafluiten van vrouwen en het belagen van homo's door machojongetjes.

Overigens is dat laatste zeker geen exclusieve specialiteit van moslims en imams. Als het om hel en verdoemenis wegens sexuele vrijpostigheid preken gaat, kunnen oer-Nederlandse dominees en pastoors er ook wat van.

Thomas von der Dunk is cultuurhistoricus en columnist voor Volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden