Von der Dunk: 'Geerts wegen zijn ondoorgrondelijk'

Eerst wel, toen weer niet, en vervolgens totaal onverwacht weer wel: er moet zich van de regering toch een zekere bevreemding hebben meester gemaakt bij het gadeslaan van de onnavolgbare zigzagkoers van de PVV inzake de kwestie van de weigerambtenaren, meent Thomas von der Dunk.

Geert Wilders overlegt met PVV-Tweede Kamerlid Dion Graus na afloop van de stemming over een voorstel van GroenLinks om de weigerambtenaar aan te pakken. Beeld anp
Geert Wilders overlegt met PVV-Tweede Kamerlid Dion Graus na afloop van de stemming over een voorstel van GroenLinks om de weigerambtenaar aan te pakken.Beeld anp

De langebaansoplossing - voorbereiding van een apart wetsvoorstel - waarmee even eerder nog de andere gedoogpartner koest gehouden moest worden, was eensklaps van de baan. Met zichtbare buikkrampen moest de VVD-fractie, in de senaat immers in de houdgreep der eenkoppige Veluwse theocraten, eergisteren tegen de motie van de oppositie stemmen omdat er anders in de Trêveszaal het een en ander was ontploft.

Herinnert u zich nog de grote parlementariër Ton Elias, die ten tijde van Balkenende IV de PvdA verweet steeds op liberale punten onder het CDA-juk door te gaan, en speciaal inzake de winkelsluitingstijdenwet met beeldvullende nadruk verkondigde dat zij, Echte Liberalen, zulks nooit zouden doen: een concessie aan zoiets verwerpelijks als de ChristenUnie?

Inderdaad. Niet aan de ChristenUnie. Wel aan de ChristenUnie in het kwadraat.

Vanochtend plots een nieuw bericht: minister Marja van Bijsterveldt zal een al eerder door de Kamer aangenomen D66-motie dat voorlichting over homoseksualiteit op alle scholen verplicht wordt gesteld, alsnog uitvoeren.

Evenmin bepaald een SGP-prioriteit, dus wij horen de dominees in Staphorst al brommen. Is dit een ijlings door het CDA van Gods Gereformeerde Heerscharen afgedwongen concessie aan de VVD, omdat er als gevolg van de publiek zichtbare buikkrampen der Tweede Kamerliberalen in de Trêveszaal intussen inderdaad een en ander is ontploft?

Niet alleen Geerts, ook Gods wegen zijn ondoorgrondelijk.
Maar zie: de SGP had meteen een mooie uitleg voor de eigen lankmoedigheid paraat: dat doen wijzelf namelijk allang ook. Vraag, vanwege het heilige artikel 23 over de vrijheid van onderwijs, alleen niet hoe.

Wat heeft Wilders bewogen, de VVD zo als schild der weigerambtenaren voor schut te zetten? Is het het besef dat hij, waar het de corebusiness van zijn beweging en de ratio achter zijn gedoogsteun betreft, feitelijk niets klaar te spelen weet? Dat hij ook daarom de aandacht van het moorse naar het mediterrane gevaar voor Neêrlands' Sinterklaastraditie, en dus van de boerka naar de euro heeft verlegd?

Nu als gevolg van de pedofielenpuinhoop van de Katholieke Kerk een onderzoek naar mogelijke herinvoering van de joods-christelijke cultuur in Limburg niet haalbaar is, wordt als placebo immers dat onderzoek naar mogelijke herinvoering van de gulden aldaar aan de Britten uitbesteed.

Want ja: die immigratiecijfers - Fritsma kan er aan- en omheen draaien wat hij wil, ze gaan maar niet omlaag. Daarvoor is Europa nodig, en zolang Leers bij gebrek aan buitenlandse steun als een skippybal tussen Brussel en Den Haag heen en weer stuitert, is Europese redding ver weg.

Gezien de anti-Europese sentimenten die nu voortdurend uit de Haagse onderbuik opborrelen, is men in Europa ook niet tot snelle Eerste Hulp bij coalitieongelukken genegen. Ook Ruttes flirt met de Britse premier David Cameron over een eigen Noordwesteuropees verbond draagt daar vast niet aan bij. Eurocommissaris Malmström mag dan wel volgens Wilders een overjarige hippie zijn, maar zij heeft op het terrein van jaren '70-skippyballen wel de macht.

Of besluit Geert binnenkort tot een Occupy Brussel? Zijn vijf europarlementariërs, van wie na hun verkiezing twee jaar terug niemand ooit meer iets gehoord heeft, spelen in hun uppie nu eenmaal niets klaar.

Ook met Occupy Binnenhof wil het niet lukken. Dion Graus, die hoogstpersoonlijk schending van vrouwenrechten met opkomen voor dierenrechten compenseert, is uit de commissie-De Wit weggelopen, terwijl hij daar toch 'alle grote ondervragingen zou gaan doen'. Althans volgens Dion Graus.

Van collega Bosma hebben wij sinds De Daad van mede-paranoïcus Breivik weinig vernomen - alleen dat hij door zijn demissie als stukjesschrijver voor NRC Handelsblad zó gegriefd is, dat hij een ministerieel onderzoek verlangde naar de greep van de SP op deze krant, waar gevaarlijke cultuurmarxisten als Heldring en Hofland al tientallen jaren de columnistendienst uitmaakten. Van Bijsterveldts antwoord was superieur - zien wij hier eindelijk de zelfbewuste CDA-leider in spe waar Ruth Peetoom van droomt?

Als echter één partij in zijn geslotenheid aan de CPN herinnert, dan juist de PVV. Beroepshacker Hero Brinkman lukt het wel om de site van het eigen provinciehuis te kraken, maar zijn 'partij' blijkt een te harde noot. Een open jongerendag, waar allerlei lieden zo maar ongecontroleerd iets wilds kunnen roepen - levensgevaarlijk, aldus Bosma. Dat vond die andere grote kenner van het culturele marxisme Vladimir Oeljanov Lenin ook.

Brinkman gaat toch door: 'Ook sabotage is een geoorloofd middel om je doel te bereiken'. Aldus oom ex-agent, maar Lenin was vast akkoord.

Tja, en de islam? In Friesland is reeds het eerste PVV-Statenlid opgestapt, omdat hij 'daar niets mee heeft'. En heeft u dat Volkskrant-interview van zaterdag met die twee schattige PVV-Gedeputeerden uit Limburg gelezen? Hoe zit het bij hen met een verbod op nieuwe moskeeën of moslimscholen? Met al die andere kernpunten uit het verkiezingsprogramma waarmee de PVV ginds de grootste geworden was? Hun prachtige antwoord: 'Hier op de provincie denken we een niveau hoger.'

Eenmaal op het pluche gaat de aanpassing van de PVV kennelijk nog veel sneller dan bij de SP. Een tweede meestercitaat: 'Op het moment dat je dit werk gaat doen, ben je PVV-er af'. Zouden Henk en Ingrid dat zo met hun proteststem tegen de hoge piefen hebben bedoeld? En Geert?

Thomas von der Dunk is cultuurhistoricus en columnist van vk.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden