Von der Dunk: 'En dat financiële Europa komt er toch'

Ondanks de ferme PVV-taal van minister De Jager gaat Europa - door de crisis noodgedwongen - toch verder. Ook het Wilders-onwillige Nederland gaat gewoon mee, meent Thomas von der Dunk.

Minister Jan Kees de Jager.Beeld anp

'Hij praat als een PVV-er maar handelt als een D66-er.' Aldus citeerde de Volkskrant afgelopen vrijdag het Kamerlid Wouter Koolmees, zelf behorend tot de laatste categorie.

De 'DPVV66-er' waarop hij doelde was Jan Kees de Jager, die in Brussel deels zijn Nederlandse zin had gekregen - maar deels ook niet. Om de redding van de Grieken zinvol en duurzaam te kunnen maken, is bij een monetaire unie ook een veel striktere politieke coördinatie van de financiële handel en wandel van de afzonderlijke lidstaten in Brussel noodzakelijk, anders zitten we binnen de kortste keren opnieuw met hetzelfde probleem.

Kortom: als het om hun begroting gaat, staan de lidstaten straks onder curatele. Niet alleen de lidstaten die er nu een potje van hebben gemaakt - dat wil de PVV-er in De Jager graag horen - maar ook onvermijdelijk de lidstaten die er nog geen potje van hebben gemaakt.

En dat wil de PVV-er in De Jager al heel wat minder graag horen, met het oog op de vele PVV-ers in dit land. Die willen immers het liefst nog morgen 'als een haas' uit de euro, en eigenlijk ook Europa uit, en hebben geen boodschap aan het feit dat wij enorm van beide hebben geprofiteerd.

Haal de ophaalbruggen over de grensbeek achter Venlo maar weer op: dat is de insteek van Wilders, voor wie Limburg immers het kernland van Nederland vormt.

Stuivertjes
Dat laatste maakt in elk geval duidelijk dat hij nodig een
inburgeringscursus moet volgen. Als er namelijk iets níét het kernland van Nederland vormt, dan de in 1815 uit allerlei brokjes bijeengeharkte en kunstmatig aan elkaar geplakte provincie Limburg, die tijdens ons Verenigd Koninkrijk met de Belgen administratief tot het zuiden werd gerekend en waarvan de oosthelft na de scheiding in 1839 contrecoeur bij Nederland kwam.

Als er één deel in Nederland vooral niet Nederlands, maar heel erg
Europees is, dan is het juist Limburg. Aken, dankzij Karel de Grote de
bakermat van Europa, ligt niet toevallig bij Vaals om de hoek.

Maastricht is getuige de linguïstische voorkeur van de eigen elite tot
ver in de twintigste eeuw half een Waalse stad, Heerlen gezien de herkomst van veel zijn mijnwerkers half een Duitse. En Venlo, ach Venlo: daar zou de hele plaatselijke PVV-minnende middenstand de tent wel kunnen sluiten, als de grenzen conform Wilders' wil morgen dicht gingen en de begeerde koopjesjagers uit het Ruhrgebied er weer alleen maar met de Gronsveldse schellinkjes en stuivertjes terecht konden die in het plaatselijke museum liggen opgebaard.

Doven
Een Limburger die zich dus tegen Europa keert en in plaats daarvan vooral erg zijn Nederlanderschap beklemtoont, is ten prooi gevallen aan historische desoriëntatie, zelfhaat en een minderwaardigheidscomplex. Aan dat eerste lijkt Nederland als geheel overigens inmiddels ook te lijden - plus een behoorlijke dosis politiek autisme, die tot veel bokkigheid in Brussel leidt en Den Haag internationaal aan aanzien en invloed doet verliezen. En uiteindelijk betalen we daar zélf de rekening voor.

Waarschuwingen dienaangaande - of ze nu van de Poolse premier Tusk als nieuwe EU-voorzitter, of ervaren Europeanen als oud-staatssecretaris Frans Timmermans en oud-minister Agnes van Ardenne komen, halen evenwel bij deze stokdove coalitie niets uit.

Tot de grootste doven behoort zonder twijfel Gerd Leers, die elders
vergeefs voor zijn asieleroerselen gehoor poogt te vinden, en al stevig door de Zweedse eurocommissaris Malmström op de vingers is getikt. Wat voor Leers geldt, geldt ook voor Henk Bleker: en de boer, hij rotzooide voort. Met verbijstering slaan niet alleen de Vlamingen het gehannes rond de Hedwigepolder gade, waarbij het plaatselijke Zeeuwse boerensentiment voor alles blijkt te gaan.

Inzake natuurbeleid voert Bleker sowieso een schaamteloze boerenlobby aan, die onder het motto 'wij hebben die grond gewoon nodig' met slechts een paar procent van de bevolking beslag legt op vele tientallen procenten van ons land - alsof niet ook de miljoenen op elkaar gepropte stedelingen in de Randstad 'die grond nodig hebben', als natuur, om tussen de amoniakvarkensstallen af en toe nog een beetje adem te kunnen halen.

Dat uiteindelijk, na niet minder gehannes, de Haringvlietsluizen alsnog
conform de gemaakte internationale afspraken voor trekvissen opengingen, was alleen omdat er vanuit Brussel een miljoenenboete dreigde - en die bleek zelfs voor Rutterechts te heftig te zijn.

Zeeuws Meisje
Dat is al altijd de oplossing geweest, als Den Haag moeilijk deed, en zou nu ook bij de Zeeuwse Hedwigepolder wel eens uitkomst kunnen bieden voor de Vlamingen, die nu inderdaad hun beoogde bijdrage van 60 miljoen euro ernstig heroverwegen. Tref Nederland in zijn portemonnee, en alle principiële anti-ontpolderbezwaren smelten als Zeeuws Meisje voor de zon. We zijn namelijk erg voor principes, maar wel voor geen cent teveel.

Vandaar dat De Jager, met de hete adem van de PVV in de nek, in Brussel steeds in de contramine ligt, en zich in woord erg tegen elke verdere Europese integratie keert. Daden: dat ligt natuurlijk iets anders.

Want Europa gaat nu, door de crisis noodgedwongen, toch verder - en sleurt daarin dan straks, vanwege de uiteindelijk altijd doorslaggevende economische belangen, ook het Wilders-onwillige Nederland wel mee, dat immers - in de woorden van Napoleon, wiens bezoek aan onze contreien 200 jaar geleden wij dit najaar herdenken - historisch niet veel anders is dan het aanslibsel van Frankrijk's grote rivieren. Plus de voorhaven van de al ver voor onze VOC-tijden bijzonder lucratieve Duitse Rijn.

Thomas von der Dunk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden