Von der Dunk & Brussen

Zelfs na het lezen van Thomas' verklaring geloof ik nog niet dat Nederland na Amerika en Groot-Brittannië de beste universiteiten heeft. Wie dat wel gelooft heeft zijn hoofd begraven op een plek waar de zon echt nooit schijnt (ik neem aan dat er reeds WC-Eend awards zijn uitgereikt voor deze 'topprestatie'?). Hoe hoger de notering van de universiteit hoe meer geld er binnenkomt.


Het perverse faalsysteem waaraan de Nederlandse hbo's ten onder gaan, geldt ook voor de Nederlandse universiteiten. Alleen hebben die minder incapabele bestuurders die perse een televisie in hun lease-auto willen inbouwen, waardoor het minder opvalt. Hoger onderwijs in Nederland: 99 procent verneukte studenten, één procent blije bonusontvangers.


Times Higher Education is voor de universiteiten wat de Michelin-gids is voor topkoks: elk jaar krijgen de Nederlandse universiteiten hun vaste top-drie beoordeling, waarop de poet weer kan worden verdeeld. Misschien verklaart dat waarom universitaire colleges van bestuur zo graag uit eten gaan in restaurants met een Michelinster, op kosten van de universiteit uiteraard.


Dit alles is treurig, maar met de voorkeur voor de Engelse taal heeft het weinig te maken. Het is nou eenmaal handig één gedeelde standaardtaal te hanteren. Dat het heden ten dage beter is Chinees te spreken in plaats van Engels is achteraf praten met de kennis van nu. Maar of de Engelse taal het kosmopolitisme in de weg staat? Welnee.


Zelfs áls de Amerikaanse politici Arabisch zouden spreken werd de puinhoop in Arabische landen niet minder groot. In culturen waar het licht niet aan mag, op straffe van steniging, kun je lullen als Prem Radhakishun maar de conclusie blijft altijd dat de Arabier er beter aan doet zich te conformeren aan het vrije democratische Westen. Vraag maar aan de Egyptische kopten.


Lets talk about the Netherlands: de reden dat de politicus voor veel burgers totaal onverstaanbaar is, komt niet door het houterige Lubbers-Engels of door hun boertige provincie-accent. Dat komt door die eeuwige loze beloftes, de hypocriete volzinnen en het autistische regenteske onvermogen ook maar iets van de kiezer te willen begrijpen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden