Vol

Vertragingen bij de NS, het fileprobleem, een al dan niet restrictief asielbeleid: al deze problemen zijn uiteindelijk terug te voeren op één groot kernprobleem, de overbevolking....

Kijk naar het straat- en wegbeeld hoe sterk is dat niet veranderd in twintig jaar tijd, in termen van aantallen mensen. En kijk naar ons randstedelijk landschap, verpest door bedrijfsterreinen, monstrueuze kantoorgebouwen en woonwijken die als paddenstoelen uit de grond verrijzen. En dat gaat maar door, wat er nog aan natuur over is, raakt steeds meer in de verdrukking.

Nederland vol? Discussies over dit onderwerp worden vermeden of in de kiem gesmoord. Zo wordt nog steeds de link met racisme gelegd. Onzin natuurlijk, want het probleem is dat wij allen (autochtonen en allochtonen) maken dat ons land vol is. Of er wordt tegengeworpen dat er nog plek zat is: kijk naar Groningen of Friesland. Maar wie garandeert mij dat de economische bedrijvigheid zich op den duur niet naar die provincies gaat verleggen? We moeten toch allemaal werken en wonen?

Enige tijd geleden stelde iemand dat zelfs De Hoge Veluwe op termijn niet gevrijwaard zal blijven van woningbouw. Nu lijkt dat een ondraaglijke gedachte, maar straks vinden we het heel gewoon. Feit is dat Nederland overvol is. Pasklare oplossingen heb ik ook niet, maar als we eens zouden beginnen met het probleem te benoemen. Wij kunnen dan een begin maken met het werken aan oplossingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.