Volwassen

Op het onbewoonde Net 5-eiland doet Fajah Lourens levensveranderende ideeën op, terwijl zich hier een celebrity-twitterdebacle afspeelt.

AAF BRANDT CORSTIUS

Expeditie Robinson, het tv-programma waarin een aantal Nederlandse B-sterren en voor ons nog obscuurder Vlaamse A-sterren op een onbewoond eiland moeten overleven, is weer begonnen - en vlak daarvoor kwam er een grote onthulling.

Fajah Lourens (bekend van GTST en diverse echtscheidingen) heeft aangekondigd dat de Expeditie haar leven totaal heeft veranderd. 'Ik voel me nu op mijn 31ste pas echt volwassen', verklaarde zij op nu.nl. 'Daar heeft mijn deelname aan Expeditie Robinson, vanaf donderdag op tv, voor gezorgd.'

Het is natuurlijk een beetje vreemd dat iemand in een statement over de totale omwenteling van haar leven de zinsnede 'vanaf donderdag op tv' weet te verwerken. Maar ja, feit blijft dat Fajah op het eiland een paar heftige beslissingen heeft genomen.

Zo is zij gestopt met drinken, omdat op het onbewoonde eiland alcohol niet voorhanden was. Ook is zij van plan de marathon te rennen voor een goed doel. Verder zal ze de hele zomer geen rokjes dragen, maar dat heeft niets te maken met een voortschrijdend spiritueel inzicht: dat komt doordat ze tijdens de Expeditie driehonderd muggenbulten op haar benen heeft gekregen.

Uw sterrenkijker volgt de Expeditie al jaren, en vermoedde altijd dat de meeste BN'ers er alleen maar aan meededen om snel tientallen kilo's af te vallen, want dat gebeurt nu eenmaal als je op een onbewoond Net 5-eiland zit met slechts één klein bakje rijst, waar je bovendien alleen van mag eten als je eerst een wedstrijd maden doorslikken van Lange Frans wint. Nog niet eerder stuitten wij op een beroemdheid die er levensveranderende ideeën had opgedaan. Misschien kwam het door de diepe verveling die Fajah, naast haar vele inzichten, ervaarde: 'We zaten met z'n allen op zo'n klein eiland en er was helemaal niets te doen.' Wervende tekst! Donderdag op tv, dus. We zeggen het er nog maar eens bij.

Poesje

De overige beroemdheden zijn deze zomer gewoon op vakantie geweest, alwaar ze, natuurlijk, twitterden. De Engelse televisiester Kristie Allsopp trof na een heerlijke dag in haar cottage in Devon een aantal onaangename tweets aan van twee tienermeisjes. Iets met jezelf beschieten via de baarmoeder; echt kwaadaardig.

(Van Kirstie Allsopp heeft u vast en zeker een keer het heerlijke huizenprogramma bekeken. Volgens mannen in mijn omgeving is zij de vleesgeworden MILF; een roomblanke roomsoes.)

Kirstie ondernam actie. Eerst, natuurlijk, door naar al haar volgers te twitteren dat ze gemeen betwitterd werd. De meisjes schrokken daarvan: de een blokkeerde meteen haar account en de ander veranderde haar profielfoto in dat van een schattig poesje: een beproefde methode onder internetcriminelen.

Maar dat is niet genoeg voor Kirstie. Ze zette de politie in, en die is nu 'met de zaak bezig'. Aan de Times liet Kirstie weten dat de meisjes van haar niet het gevang in hoeven; liever ziet ze ze een paar weekends bladeren prikken.

Toevallig speelde zich hier in Nederland ook een celebrity-twitterdebacle af; er is iemand die zich als Reinout Oerlemans voordoet op Twitter. Heel creatief is de nep- Reinout niet: hij gaat alleen maar tweetende BN'ers af met de tekst: 'Leuk je te volgen. Groet!'

Maar Reinout vindt dat helemaal niet leuk, verklaarde hij via diverse kanalen.

De Britse en Nederlandse avant-garde heeft het dus gehad met de bijwerkingen van Twitter. Zou dit het begin zijn van het eind van de sociale media, zoals toekomstgoeroe Lidewij Edelkoort voorspelde in Zomergasten? We hopen het maar.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden