volwassen snoepgoed

Witte truffels met gorgonzola en amandel, caramel balsamico brownie chocoladetaart, bonbons met cayennepeper. Unlimited Delicious in Amsterdam experimenteert met chocola, en met succes....

tekst mieke zijlmans

Niet om door te komen zijn ze, de eerste twee maanden van het jaar. De vrolijke feestdagen zijn voorbij, de dagen zijn kort en grauw. Chocola wil als troost nog weleens helpen. En dan liefst een beetje volwassen chocola, niet van dat mierzoete snoep. Op die vraag speelt chocoladespecialist Kees Raat in. Vanuit zijn winkel, Unlimited Delicious aan de Haarlemmer-straat in Amsterdam, maakt hij furore met bonbons met een bite. Bonbons gekruid met cayennepeper, verse gember, kardamom, panamakoffie, om maar wat voorbeelden te noemen.

Raat werkte jarenlang bij anderen in de zaak, waar hij pittige bonbons en taarten maakte ten behoeve van de horeca. Op aanraden van collega's begon hij een eigen werkplaats, waar hij jarenlang heeft geëxperimenteerd met smaken. Gewoon voor de vuist weg, vertelt hij, om onverwachte smaakcombinaties uit te proberen, en om uit te zoeken hoe een bonbon in de mond aanvoelt als er brosse stukjes of knapperige ingrediënten in zitten.

Resultaat zijn bijvoorbeeld bonbons gevuld met gedroogde tomaatjes, balsamico en piment; met anijs en kummel; met rozemarijn en zeezout. Hoewel er ook alledaagser varianten zijn zoals caramel en sinaasappel. Chocolade taar ten zijn er met bijvoorbeeld rose peper en aardbeienmousse.

Om te kijken of al die buitenissigheden ook lekker zijn, hebben we de proef op de som genomen. Het panel vond witte truffels met gorgonzola en amandel maar matig; de caramel balsamico brow nie chocoladetaart werd daarentegen razendsnel verslonden. Alle koffiesmaken bleken verrukkelijk. Het is dus een kwestie van uitproberen welke soort aansluit bij de persoonlijke smaak.

Met zijn uitzonderlijke combinaties maakt Raat tot in het buitenland school. Zijn patissiers rennen rond in de werkplaats. Ze werken nu al aan chocoladeharten voor Valentijnsdag. Ondanks de drukte zit Kees Raat er ontspannen bij. Hij schenkt een kopje superieure warme chocolademelk, gekruid met peper. Hij vertelt over de chocoladetraditie van de oude Azteken, over Braziliaanse koffie, over de Franse en Italiaanse chocolademarkt. In zulke landen wordt chocolade ook gebruikt omdat het de seksuele lusten van mannen opwekt, weet hij.

Raat legt uit dat de smaakpapillen van mensen krimpen wanneer ze ouder worden, waardoor ze minder behoefte krijgen aan heftige zoetigheid. Daarom worden zijn pittige bonbons zo gewaardeerd. Maar ze zijn dus te delicaat om er in een snoeperige bui een doos van achter elkaar op te eten? 'Moet je juist wel doen! Mijn bonbons zijn niet bedoeld als luxe-product, maar als pure verwennerij.' Taarten zijn er vanaf ruim acht euro, bonbons kosten iets meer dan vier euro per ons. Bovendien organiseert Unlimited Delicious cursussen bonbons, taarten en desserts maken voor liefhebbers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden