Volvo gaat ruim vijfduizend arbeidsplaatsen schrappen

Autofabrikant Volvo gaat wereldwijd 5300 van de 73 duizend arbeidsplaatsen schrappen. De meeste banen verdwijnen bij het kantoorpersoneel...

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Volgens Volvo Nederland zal de reorganisatie geen gevolgen hebben voor de fabriek van NedCar in Born, waar Volvo samen met Mitsubishi personenwagens produceert. 'NedCar doet het goed', aldus Volvo Nederland. De vestiging levert dit jaar een record aantal auto's af.

Toch zijn de vakbonden er niet gerust op dat er in Nederland niets gebeurt. Zij vrezen dat vooral de vestigingen in Helmond, waar 250 werknemers direct bezig zijn met ontwikkel- en testactiviteiten voor Volvo, onder druk komen te staan. 'We willen onmiddellijk opheldering hierover', zegt bestuurder B. van Keulen van vakbond De Unie.

De Zweedse autofabrikant maakte maandag bekend dat de reorganisatie is bedoeld om de concurrentiepositie te verstevigen en om de winstdoelstellingen te halen. Volgens analisten moet Volvo meedoen met de markt. 'Iedereen in de automobielindustrie brengt de kosten terug. 'Je moet wel, wil je mee blijven doen in de markt', zegt analist M. List van de Swedbank.

Volvo heeft last van de recessie in Azië en van een dalende vraag in Europa en de Verenigde Staten.

Het is niet de enige autofabrikant die banen schrapt. Eerder kondigde Rover al een reductie van 2500 werknemers in Engeland aan, en haalde Ford een streep door 2300 arbeidsplaatsen in België. 'Volvo wil hetzelfde aantal auto's met minder personeel maken zegt,' List.

Ook wil de Zweedse autobouwer zijn winstmarge vergroten.

De aandelen van Volvo stegen na het nieuws ruim 5 procent op de Zweedse beurs.

De meeste banen verdwijnen bij de divisie personenwagens, 1900. Van het totale aantal banen dat verloren gaat, worden er 2600 geschrapt in Zweden en 270 in het buitenland.

De afgelopen maand werd al bekend dat er banen bij Volvo zouden verdwijnen, maar toen was nog niet duidelijk hoeveel het er zouden zijn. Zweedse media meldden toen dat van de 79.600 arbeidsplaatsen er 4300 geschrapt zouden worden.

Bestuursvoorzitter Leif Johansson liet maandag weten dat er aan ontslagen niet valt te ontkomen, maar dat er wel gewerkt wordt aan het opvangen van de gevolgen daarvan voor de betrokkenen. 'De winstcapaciteit is onvoldoende. We moeten nu maatregelen treffen om de concurrentiepositie op de lange termijn te kunnen garanderen.'

Het concern begon in 1997 met een plan dat moest leiden tot meer groei, productvernieuwing en meer interne efficiency. Zo gingen drie productievestigingen van Volvo Bus in Europa dicht. Verder sloot Volvo zijn assemblagebedrijf in Halifax (Canada). De maatregelen hadden niet het gewenste resultaat, met als gevolg dat nu het personeel aan de beurt is.

Volvo verwacht dat het merendeel van de nu aangekondigde maatregelen halverwege volgend jaar zal zijn afgerond. De onderneming denkt er de kosten met jaarlijks 3 miljard kroon (710 miljoen gulden) mee omlaag te brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden