Voltooid leven blijft voorlopig een onvoltooid debat

Uw politieke nieuwsbrief

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. Beeld anp

Goedemiddag. De aankondiging van nieuw onderzoek kan niet verhullen dat 'voltooid leven' een open zenuw blijft in de nieuwe regeringscoalitie.

Intussen waarschuwt minister De Jonge de verpleeghuizen.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen. Regel het hier. Gratis!

Beeld de Volkskrant

DEBAT VAN DE DAG
Voltooid leven

Het is een van de openstaande vragen uit het regeerakkoord van Rutte III: hoe gaat het nu precies verder met de wet die levensbeëindiging mogelijk moet maken voor mensen die niet ondraaglijk of uitzichtloos ziek zijn maar die hun leven wel 'voltooid achten'?

Het regeerakkoord kondigt nog maar weer eens een onderzoek aan - alsof dat niet al was gedaan - maar houdt in het midden wat er daarna gebeurt. Alsof D66 en de ChristenUnie het na zo'n onderzoek opeens wel eens zullen zijn over dit onderwerp.

De afgelopen maanden meden D66 en de ChristenUnie het thema, maar vandaag doorbrak initiatiefneemster Pia Dijkstra de stilte namens D66: zij wil binnen anderhalf jaar de resultaten van het onderzoek hebben, meldde zij in NRC Handelsblad. Daarna wil zij gewoon haar initiatiefwet - die al in de maak was - kunnen indienen.

Formeel is dat geen probleem, want in het regeerakkoord wordt zoiets niet verboden. Maar CU-voorman Segers toont zich toch ongerust. Hij vindt het 'onverstandig' om haast te maken. 'We moeten de tijd nemen', zei hij in het tv-programma Goedemorgen Nederland. Waarna hij er nog eens op wees dat ook onder artsen, psychiaters en psychologen grote aarzelingen leven over Dijkstra' plan. 'Haast is het laatste wat we hier moeten betrachten.'

Dat roept wel een andere vraag op. Stel dat Dijkstra doorzet en over twee jaar haar wetsvoorstel indient? Is het Kamerleden van VVD en D66 binnen deze coalitie dan eigenlijk toegestaan om vóór te stemmen? Die vraag heeft de ChristenUnie vooralsnog niet beantwoord.

Een officieel tijdpad ontbreekt nog. Het ministerie van Volksgezondheid liet aan verslaggever Joost de Vries weten dat het 'voor de zomer' de precieze opdracht aan de dan in te stellen onderzoekscommissie zal verstrekken.

Daar spreekt nog geen enkele vorm van haast uit. Dijkstra moet vrezen dat Segers hier premier Rutte aan zijn zijde weet. Die vindt tempo ongetwijfeld een stuk minder belangrijk dan rust in zijn coalitie. Geruststelling voor beide partijen: intussen kunnen D66 en ChristenUnie zichzelf er maximaal mee profileren.

Pia Dijkstra. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

EN DAN DIT NOG

Proeftuin Rotterdam
Over maximaal profileren gesproken: de campagne voor de raadsverkiezingen in Rotterdam, in maart 2018, ontwikkelt zich in rap tempo tot een proeftuin voor het landelijke politieke debat. Leefbaar Rotterdam-voorman Joost Eerdmans - die gesteund wordt door Thierry Baudets Forum voor Democratie - botste zondag in Buitenhof meteen hard met Denk-leider Kuzu, die zijn Rotterdamse lijsttrekker nog moet presenteren. Kuzu noemde Eerdmans een 'pathologische leugenaar', Eerdmans bestempelde Kuzu als 'aanvoerder van de vijfde colonne' van Turkse invloed in Nederland. Beiden vonden het ongetwijfeld een fijne uitzending.

Handen aan het bed
Verpleeghuizen moeten meer personeel aannemen van het extra geld dat zij de komende jaren krijgen. Doen zij dat niet, dan wordt het geld teruggevorderd. Met dat vooruitzicht stelt vice-premier Hugo de Jonge zich voor aan de lezers van de Volkskrant. Voorts is het wat hem betreft de laatste keer geweest dat buiten de Tweede Kamer wordt beslist over miljardenuitgaven, hoe nuttig ze misschien ook zijn. 'Wetswijziging lijkt me logisch.'

Leestip: Sommer op maandag
'De Brexit is een harde breuk met het idee van een steeds hechtere gemeenschap. Daarom worden de Britten gehaat. De klammheimliche Freude over de uitkomst van de onderhandelingen is onmiskenbaar. Nu moeten de Britten zich domweg committeren aan de EU-regels. De belangstelling voor het waarom van het nee is verbleekt.'
Politiek commentator Martin Sommer over de retoriek van de onvermijdelijkheid in bijna elk EU-debat.

Joost Eerdmans. Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.