Voltallige Bondsdag feest mee in Frans parlement

De rode wijn is Frans en de witte Duits, als 1180 parlementariërs uit Frankrijk en Duitsland vandaag op hun vriendschap drinken in het Paleis van Versailles, waar Duitsland als overwinnaar in 1871 het keizerrijk uitriep en als verliezer van de Eerste Wereldoorlog in 1919 het vredesverdrag kreeg opgelegd....

De voltallige Duitse Bondsdag die naar Parijs vliegt voor een gezamenlijke zitting met het Franse parlement - dat is een unicum in de geschiedenis.

De twee regeringen houden in het Elysée-paleis eerst een gezamenlijke kabinetszitting, waarop een verklaring van diepere samenwerking zal worden afgegeven.

Echt luxueus zal het niet toegaan. De Duitsers vliegen dezelfde dag terug. De Bild-Zeitung heeft geprotesteerd tegen de kosten. 'Het is beter geld uit te geven voor een vriendschapsfeest dan voor oorlogen', verdedigde Bondsdagvoorzitter Thierse het plan.

Morgen komt president Chirac naar Berlijn, waar hij met Schröder het Frans-Duitse jeugdparlement toespreekt, een beeld ter ere van Adenauer en De Gaulle onthult en de nieuwe Franse ambassade aan de Brandenburger Tor opent.

Ook de burgers merken er iets van - zo zal 22 januari voortaan voor de scholen in beide landen 'een Frans-Duitse dag' zijn.

Chirac en Schröder hebben hun volkeren bovendien opgeroepen in een 'Duits-Franse nacht' hommages aan elkaar te brengen, wat in beide landen tot een reeks culturele manifestaties heeft geleid.

De kranten Libération en Berliner Zeitung brengen woensdag een gezamenlijke uitgave.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.