Volop seks, drugs en tulpen in nieuwe Hollandse souvenirs

Souvenirs worden vaak vol geestdrift aangeschaft. Weet je nog, dat geinige houten poppetje, gekocht van dat oude mannetje in dat knusse winkeltje waar geschuild moest worden tijdens die hoosbui?...

Van onze medewerker Jeroen Junte

Hetzelfde trieste lot wacht ook de souvenirs uit Nederland, waarin de keuze niet veel verder gaat dan de zak bloembollen, de aardewerken klompjes of het grachtenpandje gevuld met jenever, steevast uitgevoerd in Delfts blauw.

Dat moet beter kunnen, vond het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) in Den Bosch. Dit kenniscentrum voor de productie van aardewerk vroeg 41 Nederlandse en buitenlandse kunstenaars en ontwerpers souvenirs te maken die wél beklijven omdat ze het moderne Nederland treffend verbeelden. Na het debuut op de meubelbeurs in Milaan afgelopen april zijn deze Dutch Souvenirs nu te zien in de Amsterdamse galerie Binnen. Een selectie is te koop in de virtuele winkel www.dutch-souvenirs.org.

Seks, drugs en tulpen blijven veelgebruikte onderwerpen. De Dutch Delight, een Delfts blauwe dildo van porselein van de ontwerpers Davy Grosemans en Guido Ooms, is nog een ironische knipoog naar de banaliteit van de bestaande souvenirs. Maar een vaas in de vorm van een Amsterdammertje is ronduit flauw. Zo zijn er zo nog wel tien te verzinnen. Ook leuk: een tabaksdoos met wietblad op de deksel. En voor de masochisten: een wielklem of hondendrol.

Verfijnder is in elk geval de spaarpot in de vorm van een portemonnee met een blinkende coating van brons, zilver of goud, een ontwerp van het kunstenaarsduo Vroegop/Schoonveld. Waar anders dan in het het zuinige Holland koop je zo'n souvenir? Toeristen die naar Nederland zijn gekomen voor de veelgeroemde tolerantie komen al snel uit bij molens van Miriam van der Lubbe. De wieken zijn voorzien van arabesken en op de romp staan een Arabische teksten, uitgevoerd in Delfts blauw. De titel is heel toepasselijk New Dutch Blue.

Van dezelfde vormgeefster is New Dutch Architecture, dat bestaat uit zes markante porseleinen huisjes. Vroeger namen reizigers werk van een lokale kunstenaar mee als herinnering en Nederland blinkt nu uit in architectuur, moet Van der Lubbe hebben gedacht. Tussen de zes huisjes zitten ook een McDrive en een moskee.

Hella Jongerius is brutaler te werk gegaan - met een armband waar haar ontwerpen als bedeltjes aan hangen heeft ze onbeschaamd een souvenir van haar eigen werk gemaakt.

Het souvenir als drager van herinneringen, dat is de letterlijke interpretatie die Simone van Bakel maakte. Haar Memory container is een stenen kruik om Hollandse lucht in op te slaan - reuk is een effectief zintuig om herinneringen mee op te roepen.

Een souvenir met een bijna letterlijk dubbele bodem is Come clean van het ontwerpduo Somer & van den Berg. Deze drie stukjes doorzichtige zeep hebben de vorm van grachtenpandje, een koe en een visser in klederdracht. Maar ín deze stukken zeep zitten respectievelijk een Vinex-woning, een gouden leeuw en een zakenman in pak. Het zijn deze porseleinen beeldjes die het echte Nederland illustreren.

Nog indringer is het beeld dat Ulrike Möntmann van Nederland schetst met haar This baby doll will be a junky, een levensgrote replica van een pop. 'Op mijn negende drink ik mijn eerste glas alcohol, op mijn vijftiende zet ik mijn eerste shot', zo staat in de bijsluiter. Net als het houten poppetje is dit een onbruikbaar souvenir - wat heeft een kind nou aan een breekbare pop van porselein? Maar het zet je wel aan het denken over je vakantiebestemming.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden