Volop lof voor Barroso's balanceeract

Zware economische posten gaan naar Spanje, Frankrijk, België en Finland...

BRUSSEL De nieuwe Europese Commissie krijgt op hoofdlijnen steun van de grote partijen in het Europees Parlement. Dat vergroot de kans dat het nieuwe team, dat voorzitter Barroso vrijdag presenteerde, ongeschonden door de parlementaire hoorzittingen komt. Barroso is daarvan alvast ‘honderd procent overtuigd’.

Ruim de helft (14) van de 27 eurocommissarissen maakte al deel uit van het dagelijks bestuur van de EU. ‘De perfecte mix van ervaring en frisse ideeën’, zo typeerde Barroso het door hem samengestelde team. De ploeg wil met de EU-landen de crisis overwinnen en een duurzame economie opbouwen.

Voor de twee zwaarste economische portefeuilles kiest Barroso voor de zekerheid van twee oudgedienden. De Spanjaard Almunia krijgt Mededinging, afgelopen vijf jaar door eurocommissaris Kroes beheerd. Almunia’s huidige portefeuille, Economische Zaken en Monetaire Zaken, gaat naar de Fin Rehn, die nu Uitbreiding doet.

De Fransman Barnier gaat Interne Markt doen. Hij is straks verantwoordelijk voor de vrije handel binnen de EU én voor de nieuwe regels voor financieel toezicht. Groot-Brittannië, dat vreest voor de positie van de Londense City, is blij dat een Brit de hoogste ambtenaar wordt op Barniers afdeling.

Duitsland, de grootste nettobetaler van de EU, krijgt met Energie een portefeuille die belangrijk kan worden. ‘Vijf jaar geleden vroeg niemand erom, nu waren er zes gegadigden’, aldus Barroso. De Duitse Commissaris Oettinger is nu minister-president van de deelstaat Baden-Württemberg.

De gewilde portefeuille Handel, waarvoor ook Nederland interesse had, gaat naar de Belg De Gucht. België valt daarmee, na verkiezing van oud-premier Van Rompuy tot president van de EU, opnieuw in de prijzen. Dat kan Nederland niet zeggen. Oudgediende Kroes krijgt Digitale Agenda, waaronder ict en telecom vallen. Verder wordt zij vicevoorzitter, de vijfde in rang.

De kandidaat-eurocommissarissen hebben anderhalve maand om zich voor te bereiden op hun hoorzitting in het Europees Parlement. In 2004 dwong het parlement Barroso de Italiaanse kandidaat Butiglione te vervangen. Nu kan de beoogde Landbouwcommissaris, de Roemeen Ciolos, in problemen komen. De CDA-eurofractie wijst op de misstanden met landbouwsteun in Roemenië. GroenLinks is kritisch over Oettinger, omdat hij voor kernenergie zou zijn.

De eerste reacties van de christen- en sociaal-democraten, alsook de liberalen in het parlement zijn evenwel een opsteker voor Barroso. De christen-democraten spreken over een ‘sterk team met vernieuwende portefeuilles’. De socialisten benadrukken de sleutelposities voor linkse Commissarissen: Buitenlands Beleid, Mededinging en Uitbreiding.

De liberalen zijn ook ingenomen. Economische Zaken, Transport, Handel, Milieu en Onderzoek gaan naar liberalen. Barroso dankte zijn herverkiezing aan steun van de liberale eurofractie, iets wat hij gezien de portefeuilleverdeling onthouden heeft.

In totaal telt de Commissie dertien conservatieve of christen-democratische Commissarissen, acht liberalen en zes sociaal-democraten. Negen Commissarissen zijn vrouw. Als het europarlement op 26 januari instemt met de nieuwe Commissie, loopt haar mandaat tot 31 oktober 2014.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden