Volop aandacht voor Turkse kunst en cultuur

De Turkse president Gül opent vandaag, in het bijzijn van koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima, drie tentoonstellingen in het Amsterdam Museum over Turkije en de banden met Nederland.

Met de komst van de Turkse president Gül naar Nederland vandaag begint ook een belangrijk deel van het culturele programma waarmee de 400 jaar oude diplomatieke banden tussen Nederland en Turkije worden gevierd. Tot nu toe werd daar niet zoveel ruchtbaarheid aan gegeven, maar nu is er sprake van een inhaalslag, zegt directeur Cees de Graaff van de Stichting Internationale Culturele Activiteiten (SICA).


'We hadden tot voor kort weinig geld voor publiciteit, maar dat is gelukkig veranderd', zegt De Graaff. 'We kunnen nu op niveau communiceren.' Volgens de SICA-directeur is er geen opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken om terughoudend te zijn over de viering om zo rekening te houden met de gedoogpartner PVV.


SICA heeft geen last van de 'kramp' die volgens waarnemers gepaard gaat met het staatsbezoek van Gül, zegt De Graaff. 'Het is niet zozeer dat we niet mochten, maar ieder dubbeltje wordt tegenwoordig tien keer omgedraaid. Daardoor hebben we vertraging opgelopen. We maakten ons zorgen, omdat er zulke mooie dingen tot stand zijn gebracht, waar we vervolgens nauwelijks over konden vertellen.'


SICA is de coördinator van het Nederlandse programma in Turkije. 'We zijn er, ondanks het weinige geld dat er is, in geslaagd samen met de culturele sector en het bedrijfsleven een uitgebreid programma samen te stellen.' De Turken kunnen in Istanbul, Ankara en veel andere plaatsen de komende maanden kennismaken met Nederlandse films, design, dans en muziek.


Omgekeerd wordt in Nederland vanaf vandaag veel aandacht besteed aan de Turkse cultuur. Gül opent vandaag, in het bijzijn van koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima, drie tentoonstellingen in het Amsterdam Museum over Turkije en de banden met Nederland. 'De Kamer van de Levantse Handel gaat over de banden tussen de Republiek en het Ottomaanse Rijk', zegt een woordvoerster van het Amsterdam Museum.


Ook opent vandaag in het museum een tentoonstelling over het modelabel Dice Kayek, dat in 1992 is opgericht door de zussen Ece en Ayse Ege.


www.nltr400.nl


Activiteiten 400 jaar NL-Turkije


Amsterdam Museum 'De kamer van de Levantse Handel' over de vroege geschiedenis van 400 jaar relaties tussen Nederland en Turkije. Fototentoonstelling over 'Nederlandse Pioniers in Turkije' van Gunay Uslu en fotograaf Geert Snoeijer. 'Istanbul Contrast': het modelabel Dice Kayek stelt twintig outfits tentoon in het Amsterdam Museum. Van 18 april t/m 26 juni.


Bonnefanten Museum Maastricht 'Andere Indrukken, Veranderende Tradities': aan de hand van de Kunstcollectie van de Centrale Bank van de Republiek Turkije toont het museum een selectie van 80 moderne en hedendaagse werken uit de Turkse kunstwereld. 19 april t/m 25 augustus.


Rijksmuseum, Amsterdam 'Ottomania' over hoe de Turkse wereld van de 16de tot en met de 18de eeuw door westerse ogen werd gezien. 'Het moderne Turkije': fotograaf Ahmet Polat volgde jonge, hoogopgeleide 'Turkse Nederlanders' die hun geluk beproeven in Turkije. T/m 7 mei.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden