Volleybalteam kan elke impuls nu al gebruiken

ROBÈRT MISSET

ROTTERDAM - Volleybal: European League

Zaterdagavond staat de deur naar de Final Four van de European League nog op een kier voor de Nederlandse volleyballers als ze in een bloedstollende vijfde set tegen Spanje vier matchpoints overleven. Zondag lijkt in het Rotterdamse Topsportcentrum niets veranderd wanneer de ploeg van bondscoach Edwin Benne als vanouds onder de druk bezwijkt en onnodig in drie sets (25-23, 28-26, 25-21) verliest.

In deel 1 van het tweeluik met Spanje nemen bondscoach Benne en zijn spelers het publiek mee naar een pretpark met angstaanjagende achtbanen. Geen moment vinden Nederland en Spanje de controle over een spectaculaire vijfsetter, waarin het niveau soms bedroevend is. De pas 19-jarige Nimir Abdelaziz staat model voor de wisselvalligheid, die het team kenmerkt in de European League.

De atletische spelverdeler is een waanzinnig talent, dat ook als aanvaller zou kunnen doorbreken. Abdelaziz pakt punten met zijn blok en beschikt over een verwoestende sprongopslag, waarmee hij tegen Spanje overigens nauwelijks rendement heeft. Maar zijn techniek is nog niet volmaakt, vooral de hoge spinballen glippen bij Abdelaziz door de vingers. En van een tiener mag uiteraard niet worden verwacht dat hij onder alle omstandigheden de juiste keuzes maakt.

Aanvoerder Jeroen Rauwerdink erkent dat de grillen van de tiener het ritme van de ploeg nog te vaak verstoren. 'Die jongen is pas 19 jaar en dus krijgen de aanvallers soms mindere set-ups, zeker als we onder druk staan in de rally. Het is aan de andere spelers om hem te helpen.'

Het is tevens de taak van de bondscoach om zijn jonge regisseur uit de wind te zetten. Maar Benne lijkt in Rotterdam soms een spoedcursus coachen te volgen. Hij wisselt Abdelaziz in het eerste duel met Spanje te laat in de vierde set en laat hem bijna verzuipen in de tiebreak, waarin Nederland na een 14-12 achterstand ontsnapt.

Zondag levert Abdelaziz enkele briljante set-ups af, maar verliest hij het overzicht als zijn teamgenoten kraken onder de Spaanse servicedruk. Een oude kwaal wordt zichtbaar in de slotfase van de tweede set als de volleyballers bij een 24-21-voorsprong te geforceerd het laatste punt willen maken. Hoogenboom en Rauwerdink produceren drie kostbare missers.

Zo lijkt ook het gerenoveerde team van Benne verdacht veel op de verkrampte ploeg van de in december opgestapte Peter Blange, wiens regie als cynisch en te hard werd ervaren. Benne hanteert een lossere stijl, al werd zijn selectie mede bepaald door opportunisme. Uitgerekend twee spelers die aanvankelijk niet op de lijst voor de European League stonden, helpen de ploeg zaterdag over het dode punt.

Diagonaal-aanvaller Tony Crolis lag in gedachten al op het strand van Curaçao, toen hij door Benne werd opgeroepen. Jelte Maan leek zichzelf uit de markt te hebben geprezen door in april te kiezen voor een lucratief aanbod uit Qatar, dat later werd ingetrokken. Maar de sterallures van Dick Kooy veranderden het perspectief van Maan, die in de nationale ploeg tot vorig jaar als libero speelde.

Na de blamerende nederlaag tegen Oostenrijk liet Kooy weten dat hij het niveau van het Nederlandse team te laag vond. De potjes in de European League zouden zijn basisplaats in Italië in gevaar kunnen brengen.

Alleen de vedetten Bontje, Kooistra, Horstink en spelverdeler Van Harskamp mochten de European League van Benne geheel of gedeeltelijk overslaan. Zo werd de nationale ploeg in het Europese toernooi voor de B-landen een duiventil, waarin Maan zaterdag als passer/loper vrolijk met energie smeet. Kooy zal het oranjeshirt deze zomer niet meer dragen, zei Benne in Rotterdam.

Aanvoerder Rauwerdink: 'We hebben er alles aan gedaan om Kooy bij de ploeg te betrekken. Maar als Dick niet gemotiveerd is, moet hij niet met ons in de zaal staan. Het remde de ploeg in zijn ontwikkeling. Natuurlijk zijn we boos dat hij voor zichzelf heeft gekozen. Ik heb een ander karakter, ik wil mijn medespelers soms te nadrukkelijk helpen.'

Rauwerdink spreekt van een 'cultuuromslag' in de ploeg, omdat alle spelers bereid zijn op het nulpunt te beginnen. Dat geldt dus niet voor iedereen. Eind augustus heeft het Nederlands team een ander gezicht in de dubbele ontmoeting met Roemenië, de eerste horde in een bijna uitzichtloos traject naar de Spelen.

De Nevobo heeft het vizier al gericht op 2016, maar de sport heeft nu impulsen nodig. Het WK beachvolleybal leverde niet de verwachte hoofdprijzen op, het clubvolleybal is nagenoeg ingestort. En het mannenteam is ook met een nieuwe coach verder verwijderd van de top dan ooit.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden