Volleybalsters vijfde bij EK in Bulgarije

Een vreugdevuur ontsteken bij het behalen van de vijfde plaats is het lot van kleine sportploegen. Het Nederlands vrouwenteam werd gisteren vijfde bij het Europese titelstrijd volleybal in Bulgarije en de kampioen van 1995 - toen een zestal dat vele jaren lang als Europese trendsetter leek te gaan fungeren -...

De doelstelling van de nationale ploeg is door de jaren heen naar onderen bijgesteld. Bert Goedkoop coachte zijn vrouwen naar de vijfde plaats van de Olympische Spelen van Atlanta (1996) en zag mogelijkheden, met een concentratiemodel in Amsterdam, nog verder op te schuiven naar de wereldtop.

Zijn inderhaast aangestelde opvolger Pierre Mathieu overdreef in 1998 door te stellen dat een plaats op het olympisch erepodium een mogelijkheid was. Zulke hoogmoed dreef het Nederlands team langzaam maar zeker af van voorgenomen doelen. Vorig jaar ontbrak de ploeg zelfs in Sydney, waarmee ijzeren doelstellingen van bordpapier bleken.

De heropbouw werd dit jaar ter hand genomen door de gelouterde Italiaanse coach Angiolino Frigoni, jarenlang de trouwe rechterhand van de kampioenenmaker bij de mannen, Julio Velasco. Hij werkte met een verfrissende aanpak in Harderwijk aan het herstel van technische en psychologische waarden.

Frigoni, gehinderd door een taalprobleem , haalde met zijn vrouwen de eerste doelstelling, de kwalificatie voor het WK-toernooi van volgend jaar in Duitsland, maar hij moest direct ook al een stevig verlies incasseren.

Sterspeelster Elles Leferink, in 1995 bij het EK in eigen land nog gekozen tot de beste van Europa, haakte af wegens een gebrek aan waardering. De andere hardhitter van de nationale ploeg, de voormalige Belgische Chaine Staelens, besteedde de zomer aan de revalidatie van haar gekwetste knie.

In Bulgarije, bij de Europese titelstrijd van de voorbije week, deed dat dubbele gemis zich voelen. Nederland zocht naar een sterke bezetting van de diagonaalaanval. Pas toen de tijdelijk gekozen Huurman, in het duel tegen Italië, weer terugkeerde naar de middenas, aan de zijde van uitblinkster Visser, kwam het sterke spel van Oranje weer naar boven. Wiegers, Flier (de jongste speelster van het toernooi) en laatbloeier Van Leusden acteerden beurtelings op de belangrijkste aanvalspositie.

Na drie nederlagen (Duitsland, Kroatië en de latere finalist Italië) werd viermaal op rij gewonnen. Die indrukwekkende eindsprint van Nederland was voldoende voor de positie van sterkste der middenklassers (vijf tot en met acht). Rusland werd voor de zeventiende keer kampioen, door in de finale Italië te verslaan. Bulgarije werd derde.

De overwinningen in het weekeinde in badplaats Varna, tegen Frankrijk en Polen, brachten mede zoveel vreugde, omdat Oranje daarmee de A-status van de nationale sportkoepel NOCNSF heroverde. Vorig jaar was die status verloren gegaan. Dat scheelt geld en trainingsfaciliteiten.

Frigoni had de entree tot de nationale olympische elite zelfs als doel geformuleerd. Na de 3-2 zege op Polen vormde hij met zijn vingers een 'A' richting Peter Murphy. De oud-bondscoach, in Varna aanwezig als vertegenwoordiger van het NOSNSF, zag het vanuit de nok van het Palace of Sports lachend aan. 'De A-status mag voor de speelsters nooit een doel op zich zijn, maar het is heel knap dat het team het nog heeft klaargespeeld', zo verklaarde de olympisch attaché.

Aanvoerdster Brinkman, ooit bij de hand genomen door de routiniers in de Murphy-jaren, was zo content met de herwonnen status van de nationale ploeg -in 1999 eindigde de ploeg in Rome ook als vijfde- dat zij haar eerdere besluit om na het EK te stoppen introk.

Frigoni zal de ondersteuning door een ervaren speelster goed kunnen gebruiken in de aanloop naar het WK van volgedn jaar. Hij wil dan meer wedstrijden tegen toplanden gaan spelen. De speelsters dringen aan op verbeteringen in de communicatie tussen coach en team. Frigoni's Engelse vocabulaire ontbeert finesse. Een aantal speelster hecht eraan als hun coach Nederlands gaat leren. Frigoni heeft er hele winter de tijd voor. Pas in mei verzamelt zijn nationale vrouwenteam weer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden