Volleybalclub Amstelveen klampt zich vast aan strohalm

Amstelveen -Nog 24 uur heeft volleybalclub TVC Amstelveen om nieuwe speelsters aan te trekken en een doorstart te maken in de DELA League. Zonder de drie buitenlanders en de Amerikaanse coach Chris Gonzalez won een met invalsters uit het tweede team aangevuld Amstelveen zaterdag met 3-0 van Peelpush. Het zou de laatste wedstrijd kunnen zijn geweest. 'De situatie is kritiek', aldus topsportmanager Hergen Epema.


Coach Gonzalez, de Servische Djuric en de Amerikanen Lamb en Burringrud hebben afgelopen week te horen gekregen dat het voortbestaan van de club niet kan worden gegarandeerd. Nu het gemeentebestuur van Amstelveen definitief afziet van de bouw van een topsporthal zien hoofdsponsor Lodewijk Severein en andere investeerders geen heil meer in de twee jaar geleden opgerichte fusieclub.


Zaterdagavond lijkt de Emergohal in Amstelveen op een spookhuis. Djuric, Lamb en Gonzalez kijken van achter de ramen toe hoe een gelegenheidsformatie Peelpush oprolt. Ze hebben een spreekverbod, maar zijn op weg naar de uitgang. 'Ze hebben de boodschap goed begrepen' aldus manager Epema, zondag. 'De buitenlandse speelsters proberen nu een club te vinden in Italië.' Gonzalez keert terug naar Arizona.


Coach Derk de Saegher wint twee keer op een dag. Na zijn ontslag bij Sneek nam hij de reserves van Amstelveen in de B-League onder zijn hoede. Zaterdagavond krijgt hij er onverwacht een tweede klus bij. 'Het is natuurlijk een dramatische situatie. Ik heb in de kleedkamer gezegd: ondanks al het gezeik moet je laten zien hoe goed je bent. Twee meiden uit Dames 2 in de basis, knap dat ze het hebben volgehouden.'


Judith Pieterse werd met Martinus landskampioen en herstelde van een kruisbandoperatie. Nu speelt ze een bizarre wedstrijd, waarin invalster Rosita Blomenkamp, libero bij het tweede van Amstelveen, het shirt van Djuric draagt. 'Iedereen snapt dat coach Gonzalez en de buitenlandse speelsters voor zichzelf moeten kiezen', aldus Pieterse.


International Quinta Steenbergen zegt een boek te kunnen schrijven over haar jaren in Amstelveen. Ze maakte de ondergang van het failliete AMVJ mee en vraagt zich nu af of ze bij Amstelveen haar laatste wedstrijd heeft gespeeld. Steenbergen ziet het somber in. 'Als we dinsdag geen nieuwe speelsters hebben, houdt het op. Dan sluit namelijk de overschrijvingstermijn. Waar we ze vandaan moeten halen? Nergens volgens mij, dat kunnen we vergeten in twee dagen. TVC Amstelveen lijkt nu een doodgeboren kind, terwijl een mooie club had kunnen worden.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden