Volleybalbond maakt haast met schikking

Het 'oordeel van Lenz', de dinsdag uitgesproken opinie van de advocaat-generaal aan het Europese Hof in de transferzaak van de voetballer Bosman, lijkt ook effect te hebben op andere delen van de sportwereld....

JOHN VOLKERS

Van onze verslaggever

John Volkers

AMSTERDAM

Van de voormalige Tsjechoslowaakse werd vorig jaar tienduizend gulden geëist als 'opleidingsvergoeding'. Machovcak maakte de overstap van Bonduelle/VVC naar de Italiaanse club Ciccarese/Bari. De overschrijvingspapieren werden niet afgegeven, tot de 26-jarige middenblokkeerdster 'onder protest' het geld overmaakte.

Machovcak ging gesteund door de sportvakbond BWS direct in verweer tegen de 'verkapte transfersom', zoals woordvoerder Friederichs de anderhalf jaar geleden ingevoerde regeling uit het huishoudelijk reglement (artikel 2.3.1.3a) betitelde. De volleybalster, woedend over de 'onverschuldigde betaling', begon een bodemprocedure bij de arrondissementsrechtbank Utrecht. De komende week zou de zaak, na enkele keren uitstel, voorkomen.

De NeVoBo stelde deze zomer al een schikking voor. De bond was bevreesd voor een botsing met een speelster uit een vertegenwoordigend team. Bondscoach Goedkoop selecteerde Machovcak voor het Europees kampioenschap dat vandaag begint. Het eerste voorstel was het NeVoBo-deel van de opleiding terug te betalen, ongeveer vijfduizend gulden.

Machovcak hield echter vast aan haar eis. Gisteren ging de bond toch overstag voor het totale bedrag plus een wettelijk vastgestelde rente, op voorwaarde dat de procedure werd stopgezet. Bij FNV-dochter BWS leeft de gedachte dat de ontwikkelingen op het transferfront der voetballers de zaak hebben bespoedigd.

Transfersommen zijn, zo betoogde advocaat-generaal Lenz deze week, strijdig met artikel 48 van het EG-verdrag waarin vrij verkeer van werknemers wordt bewerkstelligd. Het te verwachten arrest van het Europese hof zou de zaak-Machovcak tot een kansloze onderneming voor de NeVoBo maken.

Bondsdirecteur Hoex verklaarde gisteren dat het allemaal erg toevallig was dat de affaire precies in de week van het Bosman-oordeel tot een schikking was geraakt. 'Het staat daar los van.' De regeling komt uit de koker van de topclubs, verenigd in de VTV. Bij de topspelers bij de mannen wil de NeVoBo zijn aandeel niet eens innen.

Hoex: 'Wij willen een goede verhouding met onze topinternationals, zodat die voor de nationale teams willen blijven uitkomen. Dat is ons meer waard dan zo'n som geld.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden