Volledige hiv/aids-adviesraad ontslagen door regering-Trump

De regering van VS-president Donald Trump heeft de presidentiële adviesraad over hiv/aids (PACHA) ontbonden. De leden kregen dit per brief te horen.

De Amerikaanse president Donald Trump. Foto reuters

Zes leden van de raad namen in juni al ontslag uit protest tegen het gezondheidsbeleid van de regering. De overblijvende tien leden zijn nu ook uit hun functie ontheven, schrijft de Washington Post. De ontslagen gaan onmiddellijk in, bericht de krant, die epidemioloog Patrick Sullivan citeert. De brief 'bedankte me voor mijn eerdere bijdragen', aldus Sullivan, die op Emory University methodes ontwikkelt om hiv te testen.

President Barack Obama stelde Sullivan in mei 2016 aan voor vier jaar. PACHA, dat opgericht werd in 1995, adviseert de overheid over beleid rond hiv en aids, en over onderzoek naar behandelingen en preventie. De adviesfuncties zijn onbetaald. Het is de bedoeling dat in de raad naast dokters en wetenschappers ook patiënten en ervaringsdeskundigen zitting nemen.

'Geen strategie'

'De regering-Trump heeft geen strategie om de huidige hiv/aids-epidemie aan te pakken. Ze vraagt geen enkele input van experts om hiv-beleid te formuleren', zegt Scott Schoettes, een advocaat van LHBT-organisatie Lambda Legal, in de Washington Post. Het kantoor dat nationaal beleid op het gebied van aids ontwikkelt heeft al sinds het aantreden van Trump geen directeur. The Office of National AIDS Policy werd in 1993 opgericht tijdens het presidentschap van Bill Clinton.

Schoettes vertrok afgelopen zomer uit eigen beweging uit de adviesraad en schreef daarover een column voor Newsweek, waarin hij Trump ervan beschuldigt niets te geven om mensen met hiv en aids. De manier waarop Trump tekeer gaat tegen de gezondheidswet die in het leven werd geroepen door president Barack Obama, een wet waar mensen met hiv en aids profijt van hebben, was voor Schoettes het laatste zetje in de richting van zijn vertrek.

De regering wil de adviesraad hervormen om er haar eigen mensen te benoemen, aldus een woordvoerder van de regering Trump. Ex-leden kunnen zich volgens de woordvoerder opgeven om opnieuw zitting in de raad te nemen.

Meer over