Volledig getatoeëerde dramaprofessor verrassing Tsjechische verkiezingen

De Tsjechen kiezen komende week een nieuwe president. Dit keer, voor het eerst, wordt het staatshoofd direct gekozen door het electoraat. Dankzij de nieuwe regels kan tussen de traditionele, aan partijen gelieerde kandidaten, een verrassing opduiken: de van top tot teen getatoeëerde Vladimir Franz. Zijn gezicht is dat van een krijger: groen, rood en blauw. Zijn standpunten gaan over moraal, integriteit en educatie.

Redactie
De Tsjechische presidentskandidaat Vladimir Franz Beeld ANP
De Tsjechische presidentskandidaat Vladimir FranzBeeld ANP

De 53-jarige Franz is operacomponist en theaterdocent. Zijn kandidatuur is niet geboren uit politieke overtuiging, maar was een tegemoetkoming aan een groep fans die hem vroegen de verkiezingsrace op te schudden. Van een serieuze gooi naar de macht was geen sprake, maar als kandidaat groeit zijn bekendheid en neemt zijn populariteit alsmaar toe.

De politiek onervaren Franz vergaarde 88.000 handtekeningen, ruim meer dan de benodigde 50.000 om mee te kunnen doen met de verkiezingen. Vooralsnog is zijn budget de 20.000 euro niet overschreden. Zijn boodschap tegen corruptie en voor moraal en onderwijs slaat aan bij de kiezers, die de gevestigde orde vaak als corrupt beschouwen. 'Het politieke systeem is zo vol van zichzelf dat het niet meer kan reflecteren', zei Franz tegen persbureau AP. 'De Tsjechen hebben er genoeg van.'

Franz heeft al zes kandidaten ingehaald en hoeft nog maar twee mannen voor zich te dulden, de voormalige premiers Jan Fischer and Milos Zeman. De linkse Zeman haalt 25 procent in de peilingen, Fischer, van een centrumpartij, kan nu 20 procent van de stemmen verwachten. Franz haalt naar verwachting circa 11 procent in de eerste ronde aankomend weekend.

Jongeren
De kleurrijke verschijning doet het vooral goed onder jongeren. In een peiling onder 66.000 scholieren van 441 middelbare scholen kreeg Franz 40 procent van de stemmen, een glorieuze overwinning. Volgens de organisatie van de peiling identificeren jongeren zich niet meer met gevestigde partijen. De onafhankelijke Franz is niet 'besmet door de politiek'. 'Jongeren hebben sympathie voor zijn afwijkende figuur en presentatie.' Weinig jongeren hebben moeite met zijn tatoeages. Sommigen noemen wel zijn geringe politieke ervaring als een gebrek.

Het presidentschap in Tsjechië is grotendeels ceremonieel, maar niet geheel zonder invloed. Veel wetten vereisen een handtekening van zowel de premier als de president en beiden delen politieke verantwoordelijkheid. Als Franz zou winnen, zou hij in de voetsporen treden van voormalige dissident en Tsjechische held Václav Havel en de vertrekkende Václav Klaus, die de transitie van communisme naar vrije markt leidde.

Morgen vindt een laatste televisiedebat plaats. Franz heeft toegezegd aan het hele debat deel te nemen, ook al moet hij daardoor verstek laten gaan bij de première van zijn voorstelling in het Operatheater van Praag. 'Ik moest kiezen tussen de publieke zaak en mijn droom in vervulling zien gaan. Ik heb een keuze gemaakt en zal bij het debat zijn.'

null Beeld ANP
Beeld ANP
Aanhangers van Franz vieren zijn kandidatuur die met 88.000 handtekeningen is binnengesleept Beeld ANP
Aanhangers van Franz vieren zijn kandidatuur die met 88.000 handtekeningen is binnengesleeptBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden