‘Volle portefeuille, maar leeg hoofd’

De 19-jarige Konstantin Makarenko verhuurt dankzij het geld van zijn rijke ouders kamers aan toeristen. Hij rijdt met een Toyota Aygo, maar hij droomt al van een Mercedes S-Klasse, het geliefde voertuig van de duizenden Russen in Karlovy Vary....

Het is die hang naar weelde die veel Tsjechen tegen de borst stuit. ‘Omdat ze geld hebben, denken ze dat ze alles mogen’, vertelt Eliska, die een vakantiebaantje heeft in een winkel. Ook in de Pyramide, het trefpunt van de plaatselijke jongeren, hebben ze van de Russen geen hoge pet op. ‘Een volle portefeuille, maar een leeg hoofd’, lacht Gabriela, een onderwijzeres. Een ander meisje, dat als personeelslid van het exclusieve Hotel Imperial dagelijks met een Russische invasie te maken krijgt, duwt met haar vinger tegen het topje van haar neus, wanneer ze het woordje Russen hoort. Ze zijn snobs, bedoelt ze.

Dat snobisme blijft niet beperkt tot Karlovy Vary. Ook in de rest van Tsjechië laten de Russen het graag breed hangen. Van de paren die zich de luxe kunnen permitteren om in het historische stadhuis van Praag te trouwen, komt vrijwel een kwart uit Rusland.

‘Het is heel simpel’, antwoordt Vasilij Okoelov op de vraag waarom. ‘Praag is romantisch en heel erg mooi.’ Okoelov, die voor een Moskouse bank werkt, heeft zonet zijn ja-woord gegeven aan vriendin Anastasia. Zelfs een gesprek over de Russische invasie van veertig jaar geleden – die de codenaam ‘Operatie Donau’ meekreeg en waarvoor op 1 maart 2006 de Russische president Poetin tijdens een bezoek aan Praag zijn excuses heeft aangeboden – kan zijn humeur niet bederven.

Okoelov: ‘’68 was niets vergeleken bij Irak. Veel Europeanen hebben een verkeerd beeld van de invasie: Rusland was de slechterik en Tsjechoslowakije het slachtoffer. Maar voor zover ik weet, waren de wapens van de Sovjetsoldaten niet eens geladen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden