Volle bak dankzij mix van sport en vermaak

De honkbalwedstrijd van Nederland tegen een Japans fabrieksteam begint pas over een uur maar de fans zijn al in groten getale aanwezig en hebben er duidelijk zin in....

Van onze medewerker Peter Bruin

Pretpakken aan en maar zingen en hossen. De Haarlemse Honkbalweek is er voor het publiek vooral om feest te vieren, zo lijkt het.

Het is eveneens druk in de dugout van het Nederlandse team. Als het aan Robert Eenhoorn had gelegen zou er nog een plekje voor een vijfde coach moeten zijn, maar dat staan de reglementen niet toe. Door de komst van de Amerikaan Davey Johnson, een man met een schat aan honkbalervaring, iemand ook voor wie Eenhoorn diepe genegenheid voelt, is er coach te veel.

Naast manager Eenhoorn mogen maximaal vier coaches op de bank zitten. Dus werd er nog eens goed naar een ieders taak gekeken. Het resultaat is dat Eric de Bruin coach blijft voor het eerste honk, Steve Janssen de pitching coneert, Johnson benchcoach wordt met wie Eenhoorn overleg pleegt en door wie hij zich laat adviseren. En Hensley Meulens neemt de coachtaken bij het derde honk over van Ben Thijssen. Vanwege diens ruime ervaring als prof in Amerika.

Voor Thijssen is er dus even geen plaats meer in de dugout. Hij coneert nu de buitenvelders. Straks in Athene zal hij zich met Janssen vooral bezighouden met het observeren van toekomstige tegenstanders. Vier jaar geleden gaf Eenhoorn al aan dat hij hier groot belang aan hechtte. Om niet voor verrassingen te worden geplaatst.

Hoe er ook rondom het speelveld lol wordt gemaakt, Eenhoorn wordt er niet door aangestoken. Hij verwacht van zijn spelers dat ze vooral onder druk kunnen presteren. Wie dat niet kan gaat niet mee naar de Spelen van Athene. In de Verenigde Staten staan de vervangers al klaar: Smit, Van den Hurk, Jongejan, Isenia, Coffie, Kingsale en DeCaster, naar het schijnt. De jonge Coco Balentin wordt achter de hand gehouden voor het geval nog een buitenvelder nodig is.

Nederland versloeg zondagmiddag de Japanse ploeg, bestaande uit spelers die uitkomen in de Industrial League, met 5-3. Pitcher Calvin Maduro had zijn zaakjes tot in de achtste innings goed voor elkaar. Maar nadat hij bij een 4-1 voorsprong was vervangen door Markwell leek het toch nog mis te gaan. Uiteindelijk moest er nog een pitcher, Drayer in dit geval, aan te pas komen om de voorsprong te consolideren.

Een dag eerder zorgde de Japanse ploeg voor sensatie door met 10-1 te winnen van het altijd favoriete Cuba. Al repte toernooidirecteur Frits Mulder vooraf over de deelname van Cuba 2, afgaande op zijn presteren tegen de Japanners moet dit team eerder als Cuba 20 worden ingeschaald. De Cubaanse olympische selectie speelde afgelopen week in Tokio tegen het Japans olympisch team. De krachtsverhouding tussen de voornaamste finalekandidaten in Athene was gering. De Cubanen wonnen keer nipt, het tweede duel eindigde gelijk.

Nederland was zaterdagavond de Haarlemse Honkbalweek goed begonnen met een 9-1 overwinning op een Taiwanese ploeg. Eenhoorn was tevreden. 'We hebben geconcentreerd verdedigd, onze slagbeurten waren erg goed.' Vooral Sharnol Adriana, overgekomen uit de Mexico, had er goed het oog in. Hij sloeg vier keer raak. Ekeer brak zijn knuppel in tweemaar de bal viel zo gunstig dat hij veilig het eerste honk kon bereiken.

Het publiek amuseerde zich beide dagen kostelijk. DJ Jeroen speelt handig in op de stemming en behoefte. Hij heeft 4500 nummers op zijn pc geprogrammeerd. De hela hola-songs bleken het meest geliefd.

Opmerkelijk is dat de wedstrijden van het Nederlands team zoveel belangstelling trekken, ruim vierduizend per keer. Naar een competitiewedstrijd in de hoofdklasse komt haast niemand kijken, nu in Haarlem zijn bijna alle duels van Nederland uitverkocht.

Alleen donderdag voor de ingelaste oefenwedstrijd tegen Italiijn nog kaarten beschikbaar. De opbrengst gaat naar de stichting Dada. Een initiatief van Eenhoorn. Vanwege het overlijden van zijn zoontje Ryan vorig jaar zet hij zich in om de kinderzorg in Nederland te verbeteren door extra aandacht en voorzieningen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden