Volkszanger Wadih al-Safi zag alleen het mooie Libanon

De bekendste zanger van Libanon overleed vrijdag op 92-jarige leeftijd. 'Voor jongeren is hij belangrijk.'

Muzikaal Libanon nam zondag droef de hoed af. De vakbond van muzikanten riep op tot een nationale dag van rouw, het conservatorium sluit vandaag zijn deuren, kranten uit alle kanten van het politieke spectrum rouwden om het verlies van de Stem van Libanon. Wadih al-Safi, decennialang 's lands bekendste volkszanger, stierf vrijdag op 92-jarige leeftijd.

Op twitter kreeg de roep om een nationale dag van rouw snel bijval. Een fan tweette: 'Hoe kan ik om je rouwen, als je voortleeft in mijn hart?' Want daar had Safi zich al bijna 75 jaar genesteld, met chansons over zon, zee, en sehnsucht. De zanger, die werd getroffen door een beroerte, zong louter over de schoonheid van Libanon.

Tijdens de onafhankelijkheidsstrijd, de rijke jaren vijftig en zestig, de burgeroorlog, de moeizame decennia erna - Safi verspreidde onvermoeibaar de boodschap: Libanon is mooi, we moeten er zuinig op zijn. Hij zong en sprak altijd met een glimlach - of hij nu klaagde over heimwee terwijl hij in het buitenland schuilde voor de burgeroorlog, of jubelde over de zee en bergen toen hij weer terug kwam.

Safi - oorspronkelijke naam Wadih Francis - werd geboren in een arme christelijke familie in het Choufgebergte en op jonge leeftijd ontdekt tijdens een talentenjacht. In de decennia die volgden, rolde zijn muziek - en daarmee het Libanese dialect - over de rest van de Arabische wereld. 'Het is onmogelijk dat iemand zo'n stem heeft', zei wijlen de Egyptische zanger Mohammed Abdel-Wahab ooit over Safi.

De tenor, die zijn diepe stemgeluid vaak vergezeld liet gaan van getokkel op de traditionele oud (een soort Arabische luit), was deel van een Libanese muzikale renaissance in de jaren '60 en '70. Het waren de jaren voor de burgeroorlog en Beiroet gold als een centrum van Arabische cultuur en kunst, en Libanese artiesten veroverden het Midden-Oosten.

De volkszanger was minder bekend dan zijn vrouwelijke tegenhanger, de wereldberoemde Fairuz, wier tergende, droeve klanken Arabieren van alle leeftijden en achtergronden nog altijd in vervoering brengen. Hij miste de commerciële steun van het productieduo de gebroeders Rahbani, die ten grondslag lag aan het succes van Fairuz.

De afgelopen jaren was Safi, oud en zwak, wat minder in beeld. Daarom vatte de Libanese krant al-Mustaqbal Safi's missie dit weekend nog eens samen voor de jongeren, temidden van oplopende spanningen in Libanon door de burgeroorlog in buurland Syrië. 'Het is belangrijk dat de nieuwe generatie luistert naar zijn muziek over de rivieren en bergen van het land; het mooie Libanon, in plaats van het huidige, donkere Libanon. Dat ze zich herinneren dat het land niet opnieuw verdeeld mag raken.' Safi zou erbij geglimlacht hebben.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden