Volkszanger Koos Alberts (71) overleden - lees hier het interview over het perfecte levenslied nog eens terug

Koos Alberts Beeld Frank Ruiter

Wie een smartlap wil zingen moet een emotioneel mens zijn, legt Koos Alberts uit. Het is geen truc die je kunt leren.

'Het perfecte levenslied ligt lekker in het gehoor en gaat over de belangrijke zaken in het leven: je familie, je kinderen, de liefde en de dood. Maar hóe je het brengt is het allerbelangrijkste.

'Het moet echt zijn. Tijdens het zingen komen de herinneringen weer boven. Als ik zing 'ik liep door de straat, stond voor je deur, je was er niet meer', dan loop ik daar echt en voel ik het allemaal opnieuw. Ik kan wel een nummer van André Hazes zingen, maar het zal nooit zo klinken als wanneer André het zelf deed. Je zingt je eigen levensverhaal.

'Ik denk dat een goede zanger van het levenslied een emotioneel mens moet zijn. Johnny Jordaan was dat, Willie Alberti, Manke Nelis. Ik ben een gevoelige jongen. Ik heb wel eens gehad dat op de eerste rij bij mijn optreden een jongetje stond te huilen. Ik raakte mijn teksten er zelfs van kwijt. Naderhand heb ik hem aangesproken - bleek zijn moeder overleden. Dat laat me niet koud.

'Er zijn genoeg jongens met mooiere stemmen of die beter Engels kunnen zingen dan ik, maar daar gaat het niet om. Het publiek moet je geloven, je moet zelf geloven wat je zingt. Om de meeste van mijn nummers kan ik nog steeds huilen. Het levenslied is geen truc die je kan leren. Je bent een smartlappenzanger of je bent het niet.

Beeld Frank Ruiter

'Je hoeft niet oud te zijn om het levenslied te zingen, maar jonge mensen hebben over het algemeen minder meegemaakt. Een leven met tegenslag is een goede inspiratiebron. Ik heb kracht gehaald uit mijn ongeluk, ik ben teruggekomen uit de dood, heb opnieuw moeten leren zingen. Ik heb moeten knokken, dat hoor je terug in hoe ik zing, dat voelen de mensen.

'Ik ben nu 34 jaar bezig en heb in mijn leven een hoop tranen moeten laten. Door mijn ongeluk ben ik mijn oude stem kwijtgeraakt, ik zing misschien minder goed, maar ik ben een betere zanger van het levenslied geworden.

Beeld Frank Ruiter
Beeld Frank Ruiter

'Smartlap of levenslied, dat onderscheid maak ik niet zo. Het leven kent zoveel pijn en verdriet, dus het komt op hetzelfde neer. Ik heb 444 nummers op mijn naam staan, er zitten ook vrolijke nummers tussen, die moet je hebben voor feesten en partijen, maar in de meerderheid valt een traan - dat zing ik toch het liefst.

'Soms schrijf ik mijn teksten zelf, maar meestal doet Emile Hartkamp dat. Die schrijft voor meer artiesten. Maar wat hij voor mij schrijft, kan een ander niet zingen. Na mijn ongeluk zei ik vaak 'niemand zal mijn tranen zien, niemand zal me ooit zien huilen'.

'Daar weet Emile dan een nummer van te maken, maar het zijn mijn woorden, mijn gevoelens.'

Koos Alberts

Koos Alberts, de artiestennaam van Koos Krommenhoek (1947), brak in 1984 door met Ik verscheurde je foto, dat nog altijd een klassieker in het genre van het levenslied is. Door een auto-ongeluk in 1987 belandde hij in een rolstoel met een dwarslaesie. Hij behoort tot de grote namen in de scene.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden