Volkswoede tegen bankiers laait op

De volkswoede jegens bankiers neemt steeds woestere vormen aan. Zo zijn de ruiten ingegooid van de voormalige bestuursvoorzitter van Royal Bank of Scotland (RBS).

Goodwin, woonachtig in Edinburgh, ligt onder vuur vanwege de riante pensioenregeling die hij kreeg bij zijn vertrek bij RBS. Goodwin (50) ontvangt tot zijn 65ste jaarlijks 700 duizend pond (757 duizend euro). En dat vinden de Britten wat veel voor de man die RBS te gronde richtte, waarna de overheid tientallen miljarden aan nieuw kapitaal moest injecteren.

De Edinburgh Evening News ontving gisterochtend twee e-mails waarin de aanslag werd opgeëist door een vooralsnog onbekende groepering. ‘We zijn boos dat rijkaards, zoals hij, zichzelf een enorme som geld betalen en in luxe leven, terwijl gewone mensen werkloos worden (...) of zelfs dakloos. Dit is een misdaad. Bankiers zouden opgesloten moeten worden. Dit is pas het begin.’

Premier Gordon Brown riep Goodwin al eerder op het pensioen terug te storten, maar dat weigerde hij. De Britse regering zou vervolgens serieus hebben overwogen om hem zijn titel Sir te ontnemen, een maatregel die normaal gesproken is voorbehouden aan misdadigers en tirannen.

De vernielingen aan de woning van Goodwin komen aan de vooravond van de G20-top in Londen, eind volgende week. De verwachting is dat er felle protesten zullen uitbreken. De affiches zien er alvast angstaanjagend uit. Met leuzen als Storm the Banks en plaatjes van opgehangen bankiers worden demonstranten warm gemaakt.

In de Verenigde Staten voelen bankiers zich ook niet langer veilig. Daar richt de woede zich vooral op de hogere managers van AIG, dat voor in totaal 170 miljard dollar aan overheidssteun heeft ontvangen. Deze verzekeraar keerde onlangs voor 165 miljoen dollar uit aan bonussen. Sinds kort worden bustochten georganiseerd langs kapitale villa’s van de AIG-managers. Veel managers hebben besloten beveiligers in te schakelen.

De openbaar aanklager van New York Andrew Cuomo heeft gedreigd de namen te openbaren van bankiers die hun bonus niet terugstorten. Veel AIG-managers kozen daarop eieren voor hun geld.

Intussen komt er ook een tegenbeweging op gang. Anonieme bankiers beklaagden zich in de Financial Times over een ‘heksenjacht’. En een hoge manager van AIG, Jake DeSantis, heeft in een brief aan The New York Times zijn ontslag aangeboden uit protest tegen de druk die op hem wordt uitgeoefend om zijn bonus terug te storten. DeSantis zei dat hij zijn bonus over 2008, van een half miljoen euro, aan organisaties geeft die slachtoffers van de crisis opvangen.

Glaszetters verwijderen de ingeslagen ruiten van de woning van Fred Goodwin. Beeld
Glaszetters verwijderen de ingeslagen ruiten van de woning van Fred Goodwin.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden