'Volkswoede over bonussen net zo erg als lynchen Afro-Amerikanen'

VAN ONZE VERSLAGGEVER JONATHAN WITTEMAN

AMSTERDAM - De volkswoede over bonussen is 'net zo erg en net zo verkeerd' geweest als de duizenden lynchpartijen tegen Afro-Amerikanen in het zuiden van de Verenigde Staten in de 19de en 20ste eeuw. Dat zei topman Robert Benmosche van AIG, de Amerikaanse verzekeraar die tijdens de crisis nog met 182 miljard dollar (135 miljard euro) belastinggeld moest worden gered.

Benmosche deed zijn uitspraak in een vrijdag gepubliceerd vraaggesprek met de Wall Street Journal. Althans, de vergelijking met de lynchpartijen haalde het interview in de vrijdagkrant niet eens, maar kwam pas maandag via de website van de krant naar buiten in een nagezonden bericht met tijdens het redigeren gesneuvelde gespreksfragmenten.

De dagen erna viel half Amerika over Benmosche heen. De New Yorkse versie van de Autoriteit Financiële Markten gaf hem publiekelijk een schrobbering. Het Afrikaans-Amerikaanse Congreslid Elijah Cummings riep om zijn aftreden als bestuursvoorzitter van de American International Group (AIG). De verzekeraar is met een marktwaarde van bijna 73 miljard dollar nummer 62 op de wereldranglijst van grootste bedrijven. Benmosche zelf, die dit jaar inclusief bonussen 13 miljoen dollar (9,6 miljoen euro) verdient, toonde dinsdag berouw over zijn 'slechte woordkeuze'. 'Ik heb nooit iemand willen beledigen.'

De 69-jarige refereerde met zijn vergelijking aan de woede die in 2009 na de redding van AIG ontstond toen bekend werd dat de verzekeraar 165 miljoen dollar aan belastinggeld gebruikte om bonussen te betalen - uitgerekend aan de vierhonderd werknemers van de AIG-afdeling die het bedrijf tot op de rand van de afgrond had gebracht met credit default swaps.

'Minder dan tien' werknemers van de afdeling zaten achter de desastreuze handelspraktijken, zei Benmosche tegen de krant. Bovendien zijn bonussen geen extraatje, zoals critici beweren, maar behoren ze tot de 'basisvergoeding' van werknemers in de financiële sector.

De politieke ophef over bonussen 'was bedoeld om de volkswoede op te poken, zodat iedereen met hooivorken en beulsknopen op ons zou afkomen en dat soort dingen - een beetje wat we [decennia geleden] deden in het Diepe Zuiden. En ik denk dat dit net zo erg en net zo verkeerd was', zei Benmosche. Tussen 1882 en 1964 werden 3.446 zwarten en 1.297 blanken gelyncht, met name in de zuidelijke staten van Amerika.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden