Volkswijken voelen zich in de steek gelaten

‘Heftig’ noemt Sadik Harchaoui de resultaten van het onderzoek Een vreemde in eigen land dat Forum, Instituut voor Multiculturele Vraagstukken vanmiddag in Den Haag aanbiedt aan VVD Kamerlid Paul de Krom.

Van onze verslaggeefster Janny Groen

Onderzoekers van het Verwey-Jonkerinstituut troffen in een aantal volkswijken niet alleen het verwachte sentiment tegen buitenlanders aan, maar bovenal een grondige afkeer van de overheid.

Schokkend

Directeur Hans Boutellier van het onderzoeksinstituut vindt de intensiteit van die woede ‘schokkend’. ‘De overheid wordt gezien als tegenstander en zelfs als vijand’, zegt Boutellier. De bewoners zijn ‘verweesd’, hebben het gevoel door iedereen in de steek te worden gelaten.

Op verzoek van Forum hebben de onderzoekers specifiek gezocht naar autochtonen die moeite hebben met de multiculturele samenleving. Die autochtone onvrede wordt door de politiek wel benoemd. ‘Maar gerichte interventie ontbreekt veelal’, zegt Harchaoui. Bij zijn bezoeken aan gemeenten ziet hij de betrokken beleidsmakers en wethouders nogal eens ‘wegkijken van de problematiek’. Harchaoui: ‘Ze denken: het waait wel over. Of weten niet wat te doen. ’

Inspraakavonden

Gemeenten organiseren weliswaar inspraakavonden en hebben bewonersbudgetten, maar daarmee worden de afzijdige burgers niet bereikt. Problemen worden door de wijkbewoners vaak toegeschreven aan de komst van allochtonen. Veel genoemd worden geluidsoverlast, verloedering van de openbare ruimte, agressieve hangjongeren en een overheid die ‘buitenlanders’ voortrekt.

Veel klachten zijn virtueel. Maar ook dan moet je ze serieus nemen, vindt Harchaoui. Een allochtoon krijgt veel eerder een huis, wordt vaak gezegd. ‘Klopt dat, dan moet de gemeente deze praktijk beëindigen. Klopt het niet, dan moet de gemeente de bewoners hierop aanspreken.’ Boutellier: ‘Het zijn geen islamhaters. De religie wordt ook bijna niet genoemd. Ze hebben het niet over moslims, maar over buitenlanders.’

Lees een reportage over volkswijk de Sterrenwijk in de Volkskrant

Kinderen spelen in de Utrechtse Sterrenwijk. (Joost van den Broek / de Volkskrant) Beeld
Kinderen spelen in de Utrechtse Sterrenwijk. (Joost van den Broek / de Volkskrant)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden