Volkswagen weer bestverkochte automerk in Nederland

Het dieselschandaal bij Volkskwagen lijkt het automerk nog weinig te schaden als het om harde verkoopcijfers gaat. Werd in september al duidelijk dat de verkopen in de Europese Unie waren toegenomen met 8 procent, nu heeft Volkswagen in Nederland de toppositie heroverd.

Redactie
De Golf van Volkswagen was vorige maand op de Peugeot 308 na de best verkochte auto in Nederland. Beeld ap
De Golf van Volkswagen was vorige maand op de Peugeot 308 na de best verkochte auto in Nederland.Beeld ap

Nadat het in de twee voorgaande maanden de eerste plek uit handen moest geven, was Volkswagen in oktober weer het bestverkopende automerk van Nederland, blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van RAI Vereniging en BOVAG. In totaal ging het om 5.431 verkochte Volkswagens, goed voor een marktaandeel van 13,9 procent.

Op de tweede plek staat nu het Franse Peugeot (4.410 auto's), dat vorige maand nog op plek 1 stond. Bij de best verkochte modellen moet Volkswagen de eerste plek nog wel afstaan aan het Franse automerk. De Peugeot 308 was het populairst. Er werden in een maand tijd liefst 2.636 stuks van verkocht, gevolgd door de Volkswagen Golf (1.742), 3. Volkswagen Passat (1.309), 4. Volkswagen Polo (1.268) en 5. Volvo V40 (1.263). De cijfers zijn niet uitgesplitst in diesels en benzine-uitvoeringen.

Autoverkoop stijgt

De autoverkopen laten een stijgende trend zien. De dealers in Nederland verkochten vorige maand over de hele linie in totaal 39.006 nieuwe personenauto's. Dat is vergeleken oktober vorig jaar een toename met 11 procent. Tot en met oktober 2015 werden er 340.057 nieuwe personenauto's geregistreerd, 6,5 procent meer dan in de vergelijkbare periode in 2014 toen er 319.168 nieuwe personenauto's werden verkocht. Voor 2015 verwachten de twee organisaties uit te komen op een totaal van 415.000 nieuw verkochte personenauto's.

Rode cijfers

Het emissieschandaal dat Volkswagen in grote problemen bracht, kwam in september naar buiten. Vooralsnog dus zonder grote gevolgen voor de verkoop. Wel dook het concern, waartoe ook Seat, Audi en Porsche behoren, in het derde kwartaal diep in de rode cijfers. Het bedrijf heeft voorlopig 6,7 miljard euro opzijgelegd om de kosten van de affaire te dekken, 200 miljoen euro meer dan eerder was voorzien. Daardoor resteerde onder de streep een verlies van 1,7 miljard euro, tegen een winst van bijna 3 miljard euro een jaar eerder.

Volkswagen verkocht wereldwijd 11 miljoen dieselauto's die waren uitgerust met software die ervoor zorgde dat de uitstoot van schadelijke gassen in laboratoriumtests veel lager uitviel dan in de praktijk. Wereldwijd zijn 8,5 miljoen auto's teruggeroepen.

undefined

Lees ook

Volkswagen wilde de grootste worden in de VS en dacht ongestraft de strenge emissienormen te kunnen omzeilen. Reconstructie van hoe een schandaal bekend werd (+)

Volkswagens worden per trein vervoerd in Duitsland. Beeld afp
Volkswagens worden per trein vervoerd in Duitsland.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden