Volkswagen mikt op fusie Scania-MAN

Als de fusie doorgaat, is alleen Daimler (Mercedes) nog groter.

Yvonne Hofs

Amsterdam De Europese vrachtwagenfabrikanten MAN en Scania voeren fusiegesprekken. Scania bevestigde dit maandag na berichten in de Duitse media. Grootaandeelhouder Volkswagen hoopt met de samensmelting schaalvoordelen te behalen.


President-commissaris Ferdinand Piëch van Volkswagen staat aan de vooravond van zijn zoveelste coup. In 2006 torpedeerde hij nog hoogstpersoonlijk de overname van Scania door MAN. Om die overname te doen slagen, was de medewerking van Volkswagen vereist, de grootste aandeelhouder van Scania.


Volkswagentopman Bernd Pischetsrieder had wel oren naar de deal, maar zijn machtige president-commissaris had andere plannen. Piëch wilde niet van Scania af, maar aasde op een fusie tussen Scania, MAN en de Braziliaanse truckdivisie van Volkswagen. Dit alles uiteraard onder leiding van Volkswagen.


Het einde van het liedje was dat Pischetsrieder het veld moest ruimen, net als de topman van MAN. Piëch liet hen vervangen door twee van zijn protegés. Volkswagen kocht vervolgens 30 procent van de stemgerechtigde aandelen van MAN op en schroefde zijn aandeel in Scania op tot een controlerende 71 procent.


De 73-jarige Piëch was vanaf 1993 negen jaar bestuursvoorzitter van Volkswagen. Sinds zijn pensionering in 2002 deelt hij als president-commissaris de lakens uit bij het autoconcern in Wolfsburg. De families Porsche en Piëch bezitten via Porsche een meerderheidsbelang in Volkswagen. Ferdinand Piëch is een kleinzoon van de Porsche-oprichter. Hij zit niet alleen de raad van commissarissen van Volkswagen voor, maar is ook hoofdtoezichthouder bij Porsche en MAN. Hij heeft de reputatie van topmannenbeul. Ook bij Porsche zette hij een bedrijfscoup op touw. Bestuursvoorzitter Wendelin Wiedeking kon vorig jaar vertrekken omdat hij niet meer door een deur kon met Piëch. Hij werd opgevolgd door Martin Winterkorn, een beschermeling van de Porsche-erfgenaam.


Er is al eerder gepraat over samenwerking tussen MAN en Scania, maar die kwam door de onderlinge rivaliteit nooit van de grond, tot groot ongenoegen van Piëch. De Oostenrijker mopperde openlijk dat met een fusie wel 1 miljard euro bespaard kon worden. MAN en Scania zouden volgens Piëch gezamenlijk aandrijfassen, versnellingsbakken en milieuvriendelijkere motoren moeten ontwikkelen.


Plannen om gezamenlijk onderdelen in te kopen, zijn gestrand op de kartelwetten. Samengevoegd zouden het Duitse MAN en het Zweedse Scania de op een na grootste truckfabrikant ter wereld zijn. De combinatie heeft een wereldwijd marktaandeel van 5,9 procent. Alleen Daimler, het moederbedrijf van Mercedes, verkoopt meer vrachtwagens.


Het weekblad Der Spiegel meende maandag te weten hoe Volkswagen de fusie wil aanpakken. Het concern zou zijn MAN-aandelen willen overdragen aan Scania, dat vervolgens een bod wil uitbrengen op de aandelen van de andere MAN-eigenaren. Volkswagen wordt dan via Scania de baas over het fusiebedrijf.


Scania wees het vijandige bod van MAN vier jaar geleden honend van de hand, en mag zijn Duitse rivaal nu misschien zelf inlijven. Een gelopen race is dat niet: de invloedrijke Duitse autovakbond IG Metall heeft zich tegen de fusie uitgesproken.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden