Volkswagen diep in de rode cijfers na dieselschandaal

Volkswagen is in het derde kwartaal diep in de rode cijfers gedoken als gevolg van het dieselschandaal rond de Duitse autofabrikant. Het bedrijf heeft voorlopig 6,7 miljard euro opzijgelegd om de kosten van de affaire te dekken, 200 miljoen euro meer dan eerder was voorzien. Daardoor resteerde onder de streep een verlies van 1,7 miljard euro, tegen een winst van bijna 3 miljard euro een jaar eerder.

Redactie
Een fabriek van Volkswagen in het Duitse Wolfsburg, waar het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd. Beeld reuters
Een fabriek van Volkswagen in het Duitse Wolfsburg, waar het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd.Beeld reuters

De voorziening zorgt er ook voor dat de winstdoelstelling voor 2015 uit zicht is geraakt. Volkswagen heeft de afgelopen jaren wereldwijd 11 miljoen dieselauto's verkocht die zijn uitgerust met software die ervoor zorgt dat de uitstoot van schadelijke gassen in laboratoriumtests veel lager uitvalt dan in de praktijk. Dat kan het bedrijf op miljardenboetes komen te staan.

Persbureau DPA meldde deze week dat Volkswagen Duitse klanten mogelijk korting gaat geven als zij hun diesel met sjoemelsoftware komen inruilen voor een nieuw model. Dat zou goedkoper zijn dan een reparatie,

In Duitsland haalt het bedrijf 2,4 miljoen auto's terug (van de 8,5 miljoen wereldwijd). Volgens DPA betekent dat 1.100 stuks per dealer en duurt de reparatie anderhalf uur per auto. Bij een flink aantal is bovendien meer nodig dan alleen aanpassingen aan de software, resulterend in hoge reparatiekosten. De fabrikant benadrukt dat de wagens technisch veilig zijn, er kan gewoon mee worden gereden.

Zo ging het mis

Het grote sjoemelen met de emissiecijfers kwam vorige maand naar buiten. Lees hier een reconstructie (+) hoe Volkswagen tegen de lamp liep.

Een Volkswagen Golf staat geparkeerd voor een Volkswagen-dealer in Milaan. Beeld ap
Een Volkswagen Golf staat geparkeerd voor een Volkswagen-dealer in Milaan.Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden