Volkswagen-CEO biedt Amerikanen excuses aan

Volkswagen-CEO Matthias Müller heeft zich zondag verontschuldigd bij het Amerikaanse volk voor het schandaal met de sjoemelsoftware. De Duitse autobouwer gaat bovendien 900 miljoen dollar investeren in de Verenigde Staten.

Matthias Müller, CEO van Volkswagen. Beeld afp
Matthias Müller, CEO van Volkswagen.Beeld afp

Met het geld wil Volkswagen een 4x4 produceren, en 2.000 banen creëren, zei Müller op een autobeurs in Detroit tijdens zijn eerste bezoek aan de VS sinds hij in september CEO werd.

De autobouwer probeert de relatie met de VS te verbeteren, sinds de Amerikaanse autoriteiten de groep ervan heeft beschuldigd terughoudend te zijn met het onderzoek naar de zogenaamde sjoemelsoftware.

'We zijn er ons van bewust dat we onze klanten, de overheden en het grote publiek hier in de Verenigde Staten zwaar hebben teleurgesteld', aldus Müller. 'Ik heb er oprecht spijt van. Ik verontschuldig me voor wat er is misgelopen bij Volkswagen. We gaan er alles om doen om de zaken te herstellen.'

Interne cultuurverandering
De CEO beloofde ook een interne 'cultuurverandering' en de lancering van een strategisch herstelplan tegen de zomer. Müller heeft woensdag een gesprek met milieudienst EPA in een poging de plooien glad te strijken en om tot een akkoord te komen over ingrepen aan auto's die voorzien zijn van sjoemelsoftware.

Hij beloofde dat Volkswagen de oplossingen voor de 600.000 wagens die getroffen zijn door het schandaal direct zal communiceren zodra de Amerikaanse autoriteiten ze heeft goedgekeurd. De autoriteit voor de luchtkwaliteit in Californië zal zich op 14 januari uitspreken over die oplossingen.

De CEO meldde ook nog dat de VS een belangrijke markt blijven voor Volkswagen, en dat de belangrijkste taak voor Volkswagen in 2016 is om zijn geloofwaardigheid terug te winnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden