Volkspartij AVP wint Arubaanse verkiezingen

De Arubaanse Statenverkiezingen zijn overtuigend gewonnen door de christen-democratische Arubaanse Volkspartij AVP van Mike Eman. In het nieuwe parlement krijgt deze partij straks 12 van de 21 zetels.

Van onze correspondent Jean Mentens

Voor het eerst in de Arubaanse geschiedenis haalt de AVP zoveel zetels, en kan de partij regeren zonder daarbij een coalitiepartner te moeten betrekken.

De thema’s uit de AVP-campagne die de kiezers blijkbaar aanspraken, betroffen de verhoging van de pensioenen, het ontslag van ambtenaren die door de weggestemde centrum-linkse regering als ‘vriendendienst’ waren aangenomen, en de gefaseerde afschaffing van de in 2007 ingestelde en nog steeds zeer gehate bbo-belasting (een soort btw). Deze programmapunten leverden de AVP 26.485 stemmen op, ofwel bijna de helft van het totale aantal.

De centrum-linkse Movimiento Electoral di Pueblo (MEP) van terugtredend premier Nelson Oduber, die de afgelopen acht jaar het eiland met een absolute meerderheid heeft geregeerd, vergaarde ruim 6.600 stemmen minder, en wordt met een schamele acht zetels naar de oppositiebankjes verwezen.

Oduber schrijft het verlies van zijn partij mede toe aan de eerder dit jaar door de regering in Den Haag uitgesproken vermaning dat Aruba zich onvoldoende inspant voor de bestrijding van de corruptie. Een andere oorzaak van de verkiezingsnederlaag was volgens de premier – die eind oktober zal aftreden – de sluiting van de Valero-raffinaderij in San Nicolas. Daardoor kwamen in de laatste weken voor de verkiezingen 800 mensen op straat te staan.

De links-liberale Partido Democracia Real van Andin Bikker is de enige kleine partij die nog een zetel in de wacht kon slepen. Bikker voelde zich een ‘teleurgestelde winnaar’, want hij had gehoopt op drie zetels.

De AVP van Monica Kock en de RED van pater Rudy Lampe hebben hun presentie in de Arubaanse Staten – in beide gevallen met één zetel – niet weten te verlengen. Lampe noemde de toekomstige regering ‘meer van hetzelfde’. AVP en MEP zijn de traditionele partijen die elkaar ruim dertig jaar als machthebber afwisselen.

Na zijn overwinning bedankte Mike Eman nadrukkelijk de ‘latino’s’ (migranten uit de regio) en de op Aruba woonachtige Haïtianen voor hun aandeel in de overwinning van zijn partij.

De beoogde premier hekelde de vriendjespolitiek van de vorige regering. Hij kondigde het herstel van de verstoorde relatie met Nederland aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden