Volkslied

De vrijheid van meningsuiting in Nederland beschouw ik als een groot goed, maar de keerzijde ervan is dat wij ons geregeld onzin moeten laten welgevallen....

De argumentatie die hij daarbij gebruikt, geeft blijk van gebrek aan kennis en inzicht in de inhoud en historische achtergrond van ons volkslied. Zo schrijft hij: '. . . maar dat ik van Duitse bloed ben is iets wat mij niet aanspreekt.' Beste Fred, het Wilhelmus gaat helemaal niet over jou. De 'ik' die in het Wilhelmus sprekend wordt opgevoerd, is Willem van Oranje. Duitsland bestond in de 16de eeuw nog niet en Willem wil hiermee geen afstand scheppen tussen hem en de bevolking van onze streken - zoals Fred suggereert -, maar juist aangeven dat hij een van ons is.

Verder blijkt Fred wel eens in Spanje te komen, maar dan vertikt hij het om de koning ervan te eren. Nogmaals Fred: het Wilhelmus gaat niet over jou. Spanje is niet jouw vaderland en je hoeft die koning ook niet te eren, als jij dat niet wilt. Maar de koning, over wie Willem van Nassau het in het Wilhelmus heeft, was toevallig wel de wettige heerser over onze streken. Willem verdedigt zich hier tegen het verwijt dat hij in opstand komt tegen het wettige gezag.

Misschien mag ik Fred een advies geven. Lees het Wilhelmus eens helemáál en verdiep je vervolgens in de achtergrond van ons volkslied. Wellicht kun je op een van je volgende reizen naar Spanje Wilhelmus van Nassouwe, Het gedicht en zijn dichter van Ad den Besten lezen.

N.B.: Dit artikel is op verzoek en na goedkeuring van de hoofdredactie van de Volkskrant geanonimiseerd in juni 2014.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden