Volkskrantlezers over Griekenland

De ingezonden brieven van dinsdag 7 juli.

Jonge Grieken vieren de uitslag van het referendum, Athene, 5 juli.Beeld Demotix

Referendum

Het Griekse volk heeft gesproken. De uitslag wordt gerespecteerd. Dat is democratie. Laten we die les ter harte nemen. Door het volk van de andere Eurolanden zich ook via een referendum te laten uitspreken. Ja of nee doorgaan met het storten van belastinggeld in de bodemloze Griekse put. Zonder negatief stemadvies. En laten we de uitslag respecteren. Dat is democratie. Dan krijgt geen enkele regeringsleider de zwarte piet.

Jan Eveleens, Nieuw-Vennep

Referendum (2)

Het meest logische antwoord op het referendum in Griekenland is natuurlijk een Europees referendum. De beslissing is te belangrijk om aan de Eurotop over te laten.

M. Schuurmans, Velp (N.-Br.)

Referendum (3)

Nu Griekenland besloten heeft niet aan de verplichting tot terugbetaling van hun schulden te voldoen, heeft Europa nog maar één optie. Dat is Griekenland uit de EU te zetten. Ten eerste om de regeringen te steunen die wel aan de opgelegde bezuinigingen voldoen. Ten tweede om aan alle Europeanen tegemoet te komen die in eigen land ook met bezuinigingen te maken hebben. Ik wil niet meer accepteren dat de bezuinigde euro's naar een land gaan dat zijn afspraken niet nakomt. De rest van de EU heeft geen enkele garantie dat Griekenland zich in de toekomst wel aan de afspraken houdt.

Marinus van Schijndel, Heesch

Referendum (4)

Katrin McGauran, Pietje Vervest en Wiert Wiersema beginnen hun artikel met de stelling dat de Griekse bevolking het democratisch recht heeft het bezuinigingsbeleid af te wijzen en gelijktijdig wel deel van de eurozone te blijven. Menen zij ook dat de Nederlandse bevolking het democratische recht heeft het bezuinigingsbeleid af te wijzen, terwijl er nog meer miljarden belastinggeld naar Griekenland gaan?

Magda Loeffen

Euro

In Vonk van 4 juli schrijft Yvonne Hofs dat de muntunie is mislukt en dat de euro een misbaksel is. Haar argumenten slaan de plank echter mis. Hofs stelt dat Griekenland geen enkele prikkel ervaart om de staatsschuld binnen de perken te houden. Ze verwacht dat Griekenland meteen weer torenhoge schulden gaat opbouwen en daarna de rekening presenteert aan Duitsland. Maar dit is te kort door de bocht. De Grieken (lees de Griekse politieke elite) heeft er inderdaad een zooitje van gemaakt, maar daar heeft Griekenland een flinke prijs voor betaald. De economie is gekrompen met zo'n 25 procent en een kwart van de Grieken heeft geen baan meer. De welvaart is desastreus gedaald en de armoede toegenomen. Dit is een ijzersterke prikkel om niet meer 'op de pof' te gaan leven. Verder is de stelling dat de Grieken onvoldoende hebben hervormd achterhaald. Juist de Grieken hebben enorm veel hervormd, zo blijkt uit onderzoek van de OESO. Er is met tientallen procenten gekort op de pensioenen en de pensioengerechtigde leeftijd is met jaren verhoogd. Tot slot wijst Hofs erop dat de baten van de euro niet zo groot zijn. Maar de voordelen van de euro zitten niet enkel in economisch gewin, er zijn ook tal van politieke voordelen.

Rik van der Vlugt, Leiden

Brief van de dag

Frits Bolkestein schrijft een open brief aan Mark Rutte. Hij dringt aan op vertrek van Griekenland uit de eurozone.

Lees hier zijn brief aan de minister-president.

Euro (2)

Weer een uitstekende Vonk! Een veelzijdige benadering van het drama Griekenland. Het artikel van Yvonne Hofs is mij uit het hart gegrepen; goed dat de Volkskrant ruimte maakt voor haar opinie. Een groep deskundigen schreef in 1998 het boek Wat kost de euro? en voorspelde min of meer wat Yvonne Hofs nu heeft beschreven. Die transferunie die we niet willen, bestaat al: Griekenland blijft tot in de eeuwigheid netto ontvanger binnen de EU.

Henk van Otegem, Hengelo

Euro (3)

Wat een weergaloos goed artikel van Yvonne Hofs in Vonk. De grote culturele verschillen tussen de verschillende eurolanden hebben we zelf onlangs ervaren op onze fietstocht richting Santiago de Compostella. Winkels gaan pas open tussen negen en tien en sluiten een groot deel van de middag voor de siësta. In grote delen van Spanje is het alleen in juli en augustus dusdanig warm dat een siësta gerechtvaardigd is. Afschaffen dus gedurende de rest van het jaar. Dat bevordert de arbeidsproductiviteit. Op een Europa met zulke grote cultuurverschillen kun je geen uniform economisch model loslaten, laat staan een gemeenschappelijke munt.

Bert van der Linde, Schoonhoven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden