Nieuws

Volkskrant wint Loep voor verhaal over hoe Rusland MH17-onderzoek wil dwarsbomen

Volkskrantjournalisten Huib Modderkolk en Tom Kreling hebben vrijdag een Loep gewonnen, een prijs voor onderzoeksjournalistiek. Ze wonnen in de categorie opsporende onderzoeksjournalistiek, voor een verhaal over hoe Rusland jarenlang probeerde onderzoeken naar de MH17-ramp te ondermijnen.

De reconstructie van het in 2014 neergeschoten MH17-toestel tijdens de schouw op vliegbasis Gilze-Rijen. Beeld ANP
De reconstructie van het in 2014 neergeschoten MH17-toestel tijdens de schouw op vliegbasis Gilze-Rijen.Beeld ANP

De Loep, een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek, wordt uitgereikt door de Vereniging voor Onderzoeksjournalisten. In hun winnende verhaal reconstrueren Modderkolk en Kreling hoe Moskou onder meer zijn militaire veiligheidsdienst inzette om de onderzoeken naar de vliegramp boven Oekraïne, die in 2014 plaatsvond, te saboteren.

Mede op basis van gesprekken met betrokkenen beschrijven ze hoe er werd ingebroken bij een medewerker van de Onderzoeksraad en hoe de Nederlandse MIVD de leden van de Russische inlichtingendienst volgde. Er waren hackpogingen en leden van de marechaussee die hun telefoon meenamen naar Oekraïne, troffen hier na hun bezoek kwaadaardige software op aan.

De jury van de Loep 2020 noemt het ‘een mega-onthulling van een nieuwsfeit dat misschien velen vermoedden maar dat na het werk van deze journalisten ook is bewezen.’ Volgens de jury is ‘de inkijk in de wereld van de inlichtingendiensten de grote verdienste van dit onderzoek’.

In de categorie controlerende onderzoeksjournalistiek wonnen Mark Lievisse Adriaanse en Derk Stokmans van NRC Handelsblad met een reconstructie over de aanpak van de coronacrisis. ‘Het leest als een trein, wat knap is bij zo’n complex systeemverhaal’, aldus de jury.

In de categorie signalerende onderzoeksjournalistiek won de Belgische schrijver en journalist Matthias Declercq met zijn boek De ontdekking van Urk, waarin hij de gemeenschap in dit dorp beschrijft. De jury: ‘Geloof, drugs, criminaliteit en Urkse koppigheid leveren een mengsel op wat nog steeds terug te zien valt in nieuws over avondklokrellen, kerken die vol zitten tijdens de pandemie en af en toe de problemen van een uitstervend vissersberoep.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden