Volkskrant-verslaggevers genomineerd voor Journalist van het Jaar

Volkskrant-verslaggevers Maud Effting en Willem Feenstra zijn genomineerd voor Journalist van het Jaar. Ze publiceerden een reeks onthullende verhalen over seksueel misbruik in de sport en bij de krijgsmacht.

De Oranjekazerne, waar jonge soldaten stelselmatig slachtoffer bleken van intimidatie, vernedering en misbruik. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
De Oranjekazerne, waar jonge soldaten stelselmatig slachtoffer bleken van intimidatie, vernedering en misbruik.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Hun publicaties brachten veel teweeg, stelt vakblad Villamedia vast, dat vanmorgen de nominaties bekendmaakte. Naast Effting en Feenstra zijn ook drie verslaggevers van het Dagblad van het Noorden en twee journalisten van Follow The Money genomineerd. Op 8 februari reikt de jury van Villamedia de vakprijs uit.

Effting en Feenstra brachten voor het eerst seksueel misbruik in het Nederlandse profvoetbal aan het licht. Twee oud-jeugdspelers van PSV en Vitesse deden hun verhaal. Ook legden ze aan de hand van de getuigenis van een misbruikte jonge soldaat misstanden binnen de besloten cultuur van defensie bloot.

Na hun verslaggeving stelde het Ministerie van Defensie een onafhankelijke commissie aan om de wantoestanden binnen de krijgsmacht te onderzoeken. Vorige week arresteerde de Koninklijke Marechaussee twee voormalig militairen op verdenking van onder meer mishandeling van de soldaat die in de Volkskrant zijn verhaal deed. Na de publicatie over misbruik in de jeugd opende PSV een meldpunt, en riep andere clubs op hetzelfde te doen.

De verhalen die Effting en Feenstra een nominatie opleverden, vindt u onderaan dit artikel.

Henry Keizer

Voor het Dagblad van het Noorden brengen Jantina Russchen, Maaike Wind en Miriam Haije de gevolgen van de Groningse gaswinning in kaart. Hun meerjarig project Het Verdwenen Groningen vertelt de verhalen van de vele boerderijen, huizen en scholen die hebben moeten wijken voor de gasindustrie.

Van het online onderzoeksplatform Follow The Money zijn Kim van Keken en Eric Smit genomineerd voor hun onthullingen omtrent toenmalig VVD-voorzitter Henry Keizer. Van Keken en Smit toonden aan hoe de VVD-prominent en vertrouweling van premier Mark Rutte zichzelf verrijkte middels een dubieuze overname van een crematiebedrijf.

De prijs wordt uitgereikt in het Instituut voor Beeld en Geluid door de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes.

Henry Keizer vertrok als VVD-voorzitter na onthullingen van Follow The Money. Beeld anp
Henry Keizer vertrok als VVD-voorzitter na onthullingen van Follow The Money.Beeld anp

In de kazerne in Schaarsbergen wordt commando in opleiding Allan stelselmatig slachtoffer van vernedering, aanranding, mishandeling en bedreiging. En hij is niet de enige. Allan en twee andere soldaten vertellen hun verhaal aan de Volkskrant. 'Ik schaam me hier zo voor.'

Ronald Vreeburg werd misbruikt door vijf soldaten tijdens zijn militaire opleiding. Hij stopte het weg 'in een hokje' in zijn hoofd. De uitnodiging voor een reünie bracht alles weer boven. Ook na 33 jaar is er woede, verdriet en schaamte. Het enige dat nog ontbreekt is gerechtigheid. Dit is zijn verhaal.

(Een van de auteurs van het verhaal, Willem Feenstra, vertelt in deze podcast hoe het interview tot stand kwam.)

De intense band tussen pupil en coach en het vaak grote vertrouwen van ouders in begeleiders maken dat veel slachtoffers van seksueel misbruik in de sport hun leven lang zwijgen. Vier van hen deden hun verhaal. 'Hij hield mijn hand vast en bewoog hem heen en weer.'

Voor het eerst traden slachtoffers van seksueel misbruik in het Nederlandse profvoetbal naar buiten. Het gaat om twee oud-jeugdspelers van PSV en Vitesse. Renald Majoor, misbruikt in zijn tijd als jeugdspeler bij Vitesse, vertelt zijn verhaal.

Renald Majoor werd in de jeugd van Vitesse misbruikt. In de Volkskrant deed hij zijn verhaal. Beeld Jiri Buller
Renald Majoor werd in de jeugd van Vitesse misbruikt. In de Volkskrant deed hij zijn verhaal.Beeld Jiri Buller
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden