Volkskrant terughoudend inberichtgeving aanslagen VS

Bij ingrijpende gebeurtenissen als de terroristische aanslagen in de VS, blijkt de relatieve waarde van nieuws. Wat dinsdag tot tien voor drie belangrijk leek, verdampte zodra duidelijk werd wat er in Amerika plaatsvond....

Het is na zo'n historische gebeurtenis geen probleem om voldoende tekst en foto's binnen te krijgen. Internationale persbureaus zorgen voor een gestage informatiestroom. CNN, andere televisiestations en internet worden afgetapt. Eigen correspondenten leveren op de Volkskrant toegespitste bijdragen. En in Amsterdam zorgen redacteuren voor analyses, overzichten en artikelen met een Nederlandse invalshoek.

De moeilijkste opdracht is uit dit dynamische informatie-aanbod een evenwichtig pakket samen te stellen waarmee de Volkskrant-lezer met nieuws en duiding wordt bijgepraat. Juiste toonzetting en maatvoering is daarbij van doorslaggevend betekenis.

Dat is de Volkskrant deze week goed gelukt. Woensdag werd in vijf pagina's het Amerikaanse drama van veel kanten belicht. Hoewel de tijd beperkt was (de krant sluit kort na middernacht) kreeg de lezer niet alleen overzichtelijk, in thema's gerangschikt nieuws, maar ook achtergrond over Osama bin Laden, economische en politieke gevolgen, reportages, analyses en commentaar. Qua omvang bleef de Volkskrant niet achter bij andere kranten, die ook in hun gespecialiseerde rubrieken (zoals economie) inspeelden op de gevolgen van de aanslagen.

In de edities van donderdag en vrijdag werd ook in de Volkskrant voor die aanpak gekozen, waardoor na de eerste vijf pagina's de aanval op de VS ook werd behandeld op De Voorkant, in het economie- en het kunstkatern. Het accent in de krant kwam daardoor terecht nog meer op het drama in de VS te liggen.

De toonzetting in de artikelen over de aanslagen was over het algemeen zakelijk. De ruimte voor emoties beperkt. In vergelijking met de meeste kranten richtte de Volkskrant zich snel op duiding, pogingen tot antwoord op de vraag hoe het zover heeft kunnen komen. De krant kwam daardoor enigszins afstandelijk over.

Dat gold ook voor de fotokeuze. Op de voorpagina prijkte woensdag een mooie kleurenfoto van in stofwolken gehuld Manhattan. Maar hét journalistieke moment, het indringende beeld dat iedereen levenslang bij zal blijven, de Boeiing die de WTC-toren invliegt, stond zwartwit op pagina twee afgedrukt.

In de hitte van dinsdagavond koos de redactie voor terughoudendheid in keuze van onderwerpen en foto's. Dat kon niet gezegd worden van de openingskop Bush zweert wraak voor aanval. Een aantal lezers reageerde boos op deze kop. Hij deed volgens Peter Wieriks uit Houten geen recht aan de 'beheerste uitspraken' van president Bush, die alleen zei de daders te zullen 'opsporen en bestraffen'. 'Tendentieus en oorlogszuchtig', oordeelden meerdere lezers. Dat gaat me te ver.

Bush mag dan niet letterlijk wraak hebben gezworen, de kop spoorde wel met de strekking van zijn uitlatingen. Ook in de tekst van het beheerste artikel van Bert Lanting onder deze kop stond dat Bush wraak had gezworen. Uit die tekst is de kop gedistilleerd.

Door de beperkte ruimte was er woensdag geen ruimte voor een foto van mensen die uit de brandende WTC-toren sprongen. Die werd donderdag alsnog uitvergroot geplaatst. Ook deze keuze stuitte op weerstand bij sommige lezers.

Volgens Mieke Borgers-Roozen heeft de Volkskrant de schijn van sensatiezucht op zich geladen door de foto zo groot af te drukken. Nicole van Dam schrijft 'de artistieke waarde van de foto te zien'. Toch had hij volgens haar niet afgedrukt mogen worden, omdat hij niets meer toevoegde.

De foto met de vallende slachtoffers was het meest indringende beeld dat tot nu toe over het Amerikaanse drama werd geplaatst. Hij toont de ongelukkigen van grote afstand. Gezien de omvang en de ernst van de gebeurtenissen in New York is publicatie van deze foto goed verdedigbaar. De krant is verplicht de realiteit zo goed mogelijk weer te geven, zonder zich tot sensatiezucht te verlagen. Met de verslaggeving over de aanslagen in de VS is dat gelukt. Wat niet betekent dat de ogen voor alle gruwelijke aspecten werden gesloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden